Evenimentul Zilei > Politica > Ludovic Orban, presat între listele pentru europarlamentare și dorința lui Iohannis
Ludovic Orban, presat între listele pentru europarlamentare și dorința lui Iohannis

Ludovic Orban, presat între listele pentru europarlamentare și dorința lui Iohannis

În România de astăzi, partidele înțeleg să-și facă opoziție mai degrabă în interior decât să se lupte cu rivalii pentru proiecte și voturi. Dacă până de curând, apele erau foarte tulburi în PSD, acum iată căși în PNL s-au ascuțit săbiile puternic și întreaga concentrare este îndreptată spre războaiele politice interne.

Potrivit unor surse politice, în urmă cu o lună de zile, mai mulți lideri PNL, printre care Iulian Dumitrescu, Mihai Voicu, Cristian Bușoi și Alina Gorghiu s-au întâlnit într-un celebru restaurant bucureștean unde ar fi pus la punct un plan pentru debarcarea lui Ludovic Orban. Aceștia ar fi concluzionat că au suficient de multe filiale de partea lor pentru a-l îndepărta din fruntea partidului pe actualul lor șef.

Puciul celor patru

Aceleași surse susțin că cei menționați au dorit să meargă și la Cotroceni, pentru a-i prezenta președintelui Klaus Iohannis situația și a-i transmite că, în opinia lor, au suficient de multă susținere pentru a-l demite pe Ludovic Orban. Acest lucru ar fi urmat să se întâmple pe 4 august la Consiliul Național, unde se anunța un scandal monstru.

De la acel moment însă situația pare să se fi schimbat. Ludovic Orban a început un turneu prin țară, luând la pas toate filiale pentru a-și asigur a în continuare votul lor . Totodată, reapariția în prim-plan a lui Vasile Blaga a mai frânat din avântul taberei anti-Orban, fostul lider PDL poziționându-se clar în favoarea actualului președinte al PNL. Chiar dacă Blaga a reușit să mai încline balanța puțin, aceleași surse susțin că tabăra Dumitrescu – Gorghiu – Bușoi – Voicu consideră că au în continuare suficientă susținere pentru a-l înlătura pe Orban.

 

Jocul lui Iohannis. Interesul poartă fesul

Președintele Klaus Iohannis i-a chemat marți seară, la Vila Lac 2, pe liderii ambelor tabere pentru a calma spiritele. Acesta a îndemnat la pace și a încercat să reconcilieze lucrurile, tocmai pentru a nu tulbura apele înainte de alegerile prezidențiale, unde are nevoie de susținere totală în partid.

Surse politice ne-au relatat că președintele Iohannis ar dori ca Ludovic Orban să rămână în funcție până când el reușește să mai câștige un mandat, urmând ca apoi să-i lase pe ceilalți să-și facă jocurile. Se pare că varianta Ludovic Orban, premier în viitor nu i-ar surâde deloc , susțin aceleași surse.

 

Iohannis n-ar spune „nu” la Tăriceanu

Miza reală a taberei Bușoi-Dumitrescu-Gorghiu-Voicu o reprezintă alegerile europarlamentare. Surse din PNL ne-au dezvăluit că aceștia ar dori să-și impună oamenii lor pe locurile eligibile, numai că Ludovic Orban ar avea alte planuri. Cel puțin două locuri sunt deja promise, unul lui Vasile Blaga și celălalt „traseistului” Siegfried Mureșan, europarlamentarul plecat de la PMP la PNL. Mai mult decât atât, în perspectiva alegerilor parlamentare din 2020, tabăra anti-Orban ar dori o apropiere de Călin Popescu-Tăriceanu și o alianță viitoare cu acesta, variantă exclusă total de Vasile Blaga și Ludovic Orban, dar pe care Iohannis ar lua-o în calcul.

Ultimele informații vorbesc despre un posibil armistițiu, tabăra antiOrban dorind să poarte o negociere și să mai amâne o perioadă încercarea de înlăturarea a actualului președinte al PNL. Cu toate acestea, în discuțiile interne din partid se insistă mult că Orban trebuie schimbat cât mai rapid. Cel care nu ar mai avea deloc răbdare ar fi Iulian Dumitrescu, prim- vicepreședinte PNL, care ar și dori să-i ia locul lui Orban cât mai repede.

 

Profil de viitor lider

Iulian Dumitrescu (n. 12 mai 1972) este un politician român, ales senator de Prahova din partea PNL în 2016, după ce în mandatul 2012-2016 a fost senator de Călărași din partea aceluiași partid. În anul 2013 a absolvit cursurile „Senior Executives in National and International Security” și „Senior Managers in Government” la Harvard Kennedy School of Government, Harvard University, Boston, SUA.

 În mai 2012, a fost admis la unul dintre cele mai prestigioase programe de MBA din lume, și anume la EMBA – Global, un parteneriat între London Business School și Columbia Business School, cu cursuri atât la Londra, cât și la New York. Întrerupe cursurile în decembrie 2012, când este ales senator de Călărași. În 2010 a absolvit cursul „General Management Program” la Harvard Business School, Harvard University, Boston, SUA.

În 2008-2009 participă la un Curs introductiv de siguranță națională organizat de Colegiul Național de Apărare, Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. În 1995 a absolvit Facultatea de Ingineria Materialelor, Universitatea Politehnică București, iar în 1998 a obținut încă o licență, de această dată la Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune, Academia de Studii Economice din București. În perioada 2001-2003, a deținut funcția de director general la Delta Contconsult, între 2003 și 2008 a fost director general la DG Grup.