Premierul a declarat că există criterii clare și proceduri privind testarea oamenilor pentru infecții cu coronavirus. Acesta a spus clar că personalul medical are prioritate și cei care sunt vizați de anchetele epidemiologice. „Faptul că ne apucăm noi să testăm acum 10.000 de persoane este o „poveste”, a declarat Orban.

Premierul a mai spus că de săptămâna viitoare va crește capacitatea de testare: „capacitatea noastră de diagnosticare va crește constant, pe de altă parte, repet că nu putem stabili persoanele care sunt diagnosticate aleator, există o procedură, există criterii de prioritizare”.

Premierul Ludovic Orban a mai declarat după finalul întâlnirii cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, că România nu a fost pregătită și că, până acum, capacitatea de diagnosticare a fost redusă.

Mai mult, Orban a spus că i-a transmis personal ministrului Tătaru să distribuie echipamente de protecție și dezinfectanți și către medicii de familie și medicii din ambulatoriu.

Întrebat cum descrie pe o scară de la 1 la 5, România în lupta cu coronavirus, Orban a răspuns: „Uitați-vă la date: numărul de cazuri comparativ cu Spania și Italia, noi avem puțin peste o mie, celelalte au zeci de mii. România a luat măsuri imediat extrem de serioase. Imediat după anul nou chinezesc în România nu a existat nici o îmbolnăvire. Mai avem o specificitate: s-au întors peste 200.000 de români din țări foarte afectate. Dacă nu am fi luat mnăsurile severe de carantinare, cazurile ar fi fost mult mai multe…”.

Promisiunea noul ministru al Sănătăţii

Noul ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru, le-a transmis tuturor membrilor Guvernului că, pentru a nu avea în ţară „o altă Suceavă”, contează pe ajutorul lor, astfel încât situaţiile asemănătoare înregistrate la alte spitale din ţară în contextul pandemiei COVID-19 să poată fi controlate corespunzător.