Previziunile Comisiei Europene vorbesc despre un deficit bugetar de până la 9,2% din PIB anul acesta pentru România, în vreme ce ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, estimează că va fi vorba de 6,7% din PIB.

„În conformitate cu actualul buget, care a fost reglementat prin ordonanţa de rectificare, acestea sunt estimările noastre, care sunt şi rezultatul prognozei care a fost realizată de Comisia de prognoză. (…)

Timpul va dovedi cine are dreptate. Noi suntem preocupaţi, pe de o parte, de reducerea la maximum a riscului de răspândire a virusului, de apărarea vieţii şi sănătăţii românilor.

Evident, suntem preocupaţi de o implementare graduală, bine gândită, a fiecărui pas de relaxare, care să nu ducă la creşterea numărului de infectări.

Şi, de asemenea, punem la punct programul de clădire naţională, de repornire a economiei care să ne permită trecerea cât mai rapidă peste această criză economică provocată de epidemie”, a afirmat Orban, în cadrul unei conferinţe de presă, la Academia Tehnică Militară.

Din cauza pandemiei și a măsurilor care au fost luate pentru prevenirea răspândirii SARS-Cov-2, economia României va înregistra o scădere semnificativă după mai mulţi ani de creştere.

Deficitul guvernamental este preconizat să ajungă până la 9,2% din PIB, potrivit previziunilor economice de primăvară, publicate miercuri de Comisia Europeană, notează digi24.ro.

Pe 15 aprilie, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, preciza că deficitul bugetului general consolidat urcă la 6,7% din PIB la prima rectificare bugetară din acest an, în condiţiile în care măsurile adoptate pentru stimularea economiei reprezintă 3% din PIB.