Lucrurile rele se deprind repede: ungurii s-au molipsit de la români

Lucrurile rele se deprind repede: ungurii s-au molipsit de la români

Fostul deputat Kiraly Andras a fost reales, ieri, pentru al cincilea mandat, preşedinte al UDMR Arad. De la cei circa 200 de delegaţi, el a obţinut 130 de voturi, în timp ce 41 de delegaţi au votat împotriva sa, iar 14 voturi au fost declarate nule.

Kiraly Andras a fost singurul candidat, iar în UDMR Arad au loc alegeri interne la fiecare doi ani. Planurile lui ţin de unificarea tuturor forţelor care “lucrează atât în interiorul Uniunii cât şi în afara Uniunii, printre care organizaţiile civile, membrii cultelor religioase şi cei care doresc să ne ajute să înfăptuim programul nostru”, dar şi de atragerea ungurilor la vot cu un mesaj “mai atrăgător, mai dinamic”.   Liderul UDMR recunoaşte că maghiarii s-au molipsit repede de la români şi nu mai merg la vot. “Este constatarea corectă (molipsirea absenteismului de la români- n.r). Este o situaţie specială, sau interesantă. Cu toate că în ultimii patru ani am reuşit să dezvoltăm foarte mult localităţile cu o populaţie semnificativă maghiară, mă refer la dotări, renovări de şcoli, asfaltări... noi am pierdut voturi importante. Şi după calculele noastre, problema se datorează faptului că alegătorii de etnie maghiară nu se prezintă la urne. Nu votează alte formaţiuni, ci nu se prezintă“, a susţinut liderul UDMR Arad.

Ba mai mult, după calculele maghiarilor, relaţiile dintre români şi maghiari sunt pe aceeaşi lungime de undă când vine vorba de mersul la vot. “Cred că e deosebit de interesant. Dacă la o alegere participă, să zicem teoretic, 40 la sută din populaţia majoritară, şi populaţia maghiară tot 40 la sută se prezintă la urne. De aceea dorim să putem mobiliza ca participarea să ajungă la 75-80 la sută. Asta ne-ar ajuta la reocuparea acelor funcţii pe care le-am pierdut în ultimii ani”, a mai spus Kiraly.

Absenteismul maghiarilor la alegerile parlamentare a fost de peste 60 la sută. Potrivit liderului UDMR Arad, în judeţul Arad locuiesc 50.000 de persoane de etnie maghiară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autonomia teritorială prinde doar în secuime

„Unul dintre mesaje cu care noi am operat şi în campania electorală este descentralizarea şi autonomia locală. Este unul dintre punctele cele mai importante pe care va trebui să le realizăm şi noi şi noul Guvern şi Parlament. Fără autonomie locală va fi foarte greu”, a spus a declarat Kiraly Andras. Întrebat de mesajul liderul naţional al UDMR, Marko Bela, preşedintele UDMR Arad a declarat că “mesajul de autonomie teritorială al domnului Marko Bela ajunge doar în zonele unde populaţia este în procent de 80 la sută de etnie maghiară. Pentru noi, o autonomie culturală ar fi o formă ideală“. Promisiuni din opoziţie Promisiunile liderilor maghiari spun că nu mai pot promite acum asfaltări sau reparaţii de şcoli. Promisiune sunt altfel acum. “Noi nu putem să promitem că vom asfalta sau că vom construi. Noi putem promite că printr-o bună participare la alegeri, creştem numărul consilierilor care vor putea să transmită dezideratele populaţiei mai departe”, a mai spus preşedintele UDMR Arad, Kiraly Andras.