Evenimentul Zilei > Economie > Lucrări în grafic pentru autostrada Sibiu – Pitești. Ce este de știut despre proiect
Lucrări în grafic pentru autostrada Sibiu – Pitești. Ce este de știut despre proiect

Lucrări în grafic pentru autostrada Sibiu – Pitești. Ce este de știut despre proiect

Pentru că Autostrada ce leagă Sibiul de Pitești este un proiect foarte important de infrastructură, ne interesăm lună de lună despre cum avansează lucrările acestui proiect. Și până acum nu avem niciun motiv să ne plângem. Constructorul face pași importanți înainte.

Ce cuprinde proiectul

După cum deja știați, proiectul cuprinde 13 poduri, 3 pasaje, un viaduct, 3 noduri rutiere (la Curtea de Argeș, Băiculești, Bascov), 2 spații de servicii, 2 parcări de scurtă durată și 2 centre de coordonare și întreținere. Amploarea se vede cu ochiul liber.

Desigur și suma alocată ne dă o idee despre dimensiunea proiectului:  autostrada va costa 8 miliarde de lei, cea mai mare parte din bani fiind fonduri europene.

În ce stadiu este șantierul

Conform informațiilor obținute de Revista Capital de la constructor, activitatea desfăşurată în şantier până în luna decembrie 2021, inclusiv, arată în felul următor:

Drumurile de acces/tehnologice au fost realizate integral, la pasajele principale se execută coloanele forate – sunt mobilizate 7 instalaţii de foraj. De asemenea, se execută radierele şi elevaţiile de la pasajele principale, dar și lucrări la terenul de fundare şi execuţia radierelor şi elevaţiilor la podurile casetate de pe autostradă şi din nodul rutier Băiculeşti. S-au mai executat și numeroase terasamente, precum și decapare de pământ vegetal şi îndepărtare vegetaţie

În cazul lucrări de consolidări, situația stă astfel:

  • îmbunătăţirea terenului de fundare cu lianți hidraulici;
  • îmbunătăţirea terenului de fundare cu blocaj din piatra brută;
  • îmbunătăţirea terenului de fundare cu lianți hidraulici şi ranforsare rambleu cu geogrile;
  • strat anticapilar din balast.

Subliniem și faptul că au fost obţinute rapoartele de cercetare arheologică pentru sit-urile rămase, pentru unul dintre ele se “avizează derularea lucrărilor” cu condiţia cercetării arheologice (sit nr. 5). Au continuat și lucrările pentru cercetare arheologică preventivă pe sit-ul nr. 3. Totodată, au avut loc lucrările de defrişare livadă pe zona sitului arheologic nr. 5.