Florin Prunea, manager general al echipei Dinamo, declara în această săptămână că Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, visează de mulți ani să desființeze Liga Profesionistă de Fotbal. Scopul este acela de-a pune mâna pe banii proveniți din drepturile de televizare ale jocurilor din Liga I – 28 de milioane de euro pe sezon.

Între FRF și LPF se duce un „Război Rece” de mulți ani. El a început în perioada în care Federația era condusă de Mircea Sandu, iar la Ligă domnea Dumitru Dragomir. Neînțelegerile s-au amplificat după ce„Nașu’” și „Corleone” au fost înlocuiți de Răzvan Burleanu și Gino Iorgulescu. În timp ce primul președinte iese des la rampă, cel de-al doilea preferă să conducă din umbră și să-și lanseze mesajele prin intermediul secretarului general Justin Ștefan.

LPF s-a născut în 1992, la inițiativa mai multor președinți ai echipelor din prima divizie. În capul răsculaților s-a aflat Jean Pădureanu, conducătorul Gloriei Bistrița la acea vreme. Erau timpurile în care celebra „Cooperativă” începea să-și întindă tentaculele peste fotbalul autohton.

Dumitru Dragomir a fost cooptat să devină vicepreședinte la LPF. Alături de „Corleone” se afla Ion Alecsandrescu, președintele echipei Steaua, iar președintele forului a fost ales Mircea Angelescu. Fostul șef al Federației Române de Fotbal se certase cu Mircea Sandu și Bella Kassai, cărora le înlesnise, după Revoluție, ascensiunea către vârful fotbalului românesc. Pe de altă parte, nu părea un opozant redutabil și primise „un os de ros”, un for nou înființat, fără mare influență la acea vreme.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE