Evenimentul Zilei > International > Lovitură la temelia „sultanului” Turciei. Recep Erdogan a pierdut Constantinopolul
Lovitură la temelia „sultanului” Turciei. Recep Erdogan a pierdut Constantinopolul

Lovitură la temelia „sultanului” Turciei. Recep Erdogan a pierdut Constantinopolul

Potrivit primelor rezultate ale algerilor municipale de duminică, opoziția a câștigat capitala Ankara. Iar coșmarul complet al președintelui Turciei, Recep Erdogan pare să devină realitate: rezultatele parțiale arată că partidul afl at la putere, AKP, pentru care președintele a aruncat totul în luptă, a pierdut și orașul cheie al țării, Istanbul.

În primul său discurs după închiderea birourilor de vot, duminică seara, Erdogan a lăudat victoria partidului său AKP (Partidul justiției și dezvoltării, islamo-conservator). Dar AKP a câștigat pe plan național (aproximativ 44,5% din voturi) însă a pierdut marile orașe din țară, începând cu capitala Ankara. Potrivit agenției Anadolu, citată de Le Monde, candidatul opoziției, Mansur Yavas, a obținut un scor de 50,9% față de 47% obținut de candidatul AKP, Mehmet Ozhaseki, după numărarea a 99% din buletinele de vot. Dar, la Istanbul, cel mai mare oraș al Turciei, unde chiar Recep Erdogan a fost primar, situația era complicată ieri. Fostul premier Binali Yildirim, candidatul AKP la Istanbul, și-a revendicat, duminică, victoria. Câteva ore mai târziu, același lucru l-a făcut Ekrem Imamoglu, candidatul blocului opoziției format din CHP (Partidul republican al poporului, social democrat) și din Iyi Parti (Partidul Bun, dreapta), susținut de prokurzii de la HDP. În final, președintele Înaltului Comitet Electoral (YSK) al Turciei, Sadi Guven, a declarat ieri că rezultatele parțiale îl plasează în frunte pe candidatul opoziției. Imamoglu a obținut 4.159.650 de voturi față de 4.131.761 pentru Yildirim. Guven a subliniat totuși că sunt în curs de examinare recursuri pentru puţin peste 80 de urne.

 

Marile orașe, controlate de opoziție

Tot potrivit rezultatelor încă neoficiale, opoziția a câștigat și în Izmir, Antalya, Edirne, Adana, Canakkale, Sinop, Mersin. În ce privește Istanbul-ul, dacă rezultatele finale confirmă victoria opoziției, aceasta va fi una din cele mai mari înfrângeri politice pentru Recep Erdogan, care deja a încasat o lovitură majoră odată cu pierderea capitalei Ankara pe care AKP și predecesorii săi islamiști o controlau de 25 de ani. Și dacă nu, la fel va fi: odată clătinată imaginea lui Erdogan în marea metropolă, rostogolirea va fi doar o chestiune de timp. Rezultatele obținute de opoziția în Ankara și în Istanbul sunt cu atât mai remarcabile cu cât AKP a beneficiat de o vizibilitate zdrobitoare în mass-media, majoritar controlată de stat, notează AFP. Pentru numeroși alegători din Istanbul și Ankara, subiectul principal în acest scrutin a fost economia țării. Până acum, AKP s-a spijinit pe o puternică creștere economică a Turciei pentru a câștiga victorii electorale începând cu 2002. Dar acum se confruntă cu prima recesiune în ultimii zece ani, cu o inflație record și un șomaj în creștere.

 

Groapa grandomaniei

„Recep Erdogan a riscat transformând scrutinul de duminică în alegeri naționale iar această înfrângere va fi considerată propria înfrângere”, estimează Berk Esen, profesor la universitatea Bilkent din Ankara. Chiar umilință în cazul Istanbul-ului, unde Erdogan și-a lansat cariera politică în calitate de primar, în 1990 și pe care l-a transformat într-o vitrină a uriașelor sale proiecte de infrastructură. Șeful statului a prezentat alegerile municipale ca vitale pentru „supraviețuirea națiunii”. Potrivit Rfi, mai mulți factori explică eșecul de proporții care se prefigurează pentru Erdogan și AKP. Întâi, uzura și oboseala electoratului cu al optulea scrutin în cinci ani. Însă, în principal mânia socială care crește în Turcia, odată cu criza economică, șomajul și creșterea prețurilor. Este un mesaj pentru Recep Erdogan care a ținut mitinguri peste mitinguri dar a evitat să vorbească tocmai de economie, care este prima preocupare a electoratului său. Faptul că AKP a pierdut marile orașe, in frunte cu capitala Ankara, îl poate trimite, în final, pe Erdogan în cărțile de istorie, punându-se capăt derivei autoritate a liderului de la Ankara, după puciul eșuat in vara anului 2016

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: