Lovitură dură pentru mame. Nu sunt bani! Anunț îngrijorător al Casei de Sănătate.

Lovitură dură pentru mame. Nu sunt bani! Anunț îngrijorător al Casei de Sănătate.

Banii pentru concediul postnatal este așteptat de sute de mamecu profesii liberale, din București. Casa de Sănătate Bucureşti recunoaşte că nu sunt bani pentru femeile care au născut recent şi nu au fost angajate cu contract de muncă în ultimele luni.

Potricvit legii, viitoarele mame au dreptul la 126 zile libere plătite de stat. CASMB recunoaşte întârzierea plăților pentru concediile medicale. 100 de femei așteaptă, potrivit CASMB, indemnizațiile pentru concediile de sarcină și lăuzie, pentru luna septembrie.

Toate cele 100 sunt femei care și-au plătit asigurarea medicală direct la CASMB, fiindcă au profesii liberale, PFA sau lucrează în alte forme decât ca angajate ale unei companii. Plata integrală a acestor concedii ar ajunge la 1.204.908 lei, iar momentan banii lipsesc..

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit legii, viitoarele mămici, care anterior naşterii au lucrat în regim de PFA sau au avut profesii liberale, trebuie să facă contract direct cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, pentru a beneficia de concediu prenatal și postnatal.

„În anul 2019, numărul concediilor medicale solicitate la plată a crescut exponențial față de anii precedenți; de asemenea, a fost înregistrat un număr mare de solicitări de încheiere de contracte de asigurare comparativ cu anii precedenți” precizează CASMB, potrivit RomâniaTV.