Reacțiile opoziţiei despre închiderea Camerei Comunelor au fost pline de furie: „Este vorba despre o lovitură de stat împotriva Parlamentului, împotriva alegătorilor și a deputaților”, a declarat Diane Abbott, purtătorul de cuvânt al Afacerilor Interne pentru Muncă, într-un tweet.

Dar chiar și printre conservatori sunt voci care se opun ideii: „Este un act scandalos”, a spus parlamentarul Tory Dominic Grieve. Unii politicieni importanţi, inclusiv fostul premier John Major, au amenințat că vor face apel la justiţie pentru a opri planul premierului. Iar purtătorul de cuvânt al partidului național scoțian, Joanna Cherry, pregătește deja actele pentru un proces în instanțele scoțiene.

Oamenii care doresc ca Marea Britanie să rămână în UE îi spun lovitură de stat:

„Să nu ne lăsăm înşelaţi! Aceasta este o lovitură de stat britanică”, a declarat John McDonnell, unul dintre liderii Partidului Laburist. Iar Guy Verhofstadt, coordonatorul Parlamentului European pe tema Brexit a spus că este o acţiune sinistră.

„Preluarea din nou a controlului asupra ţării nu a părut niciodată mai sinistră. În calitatea de parlamentar, sunt solidar cu cei care luptă să le fie auzite vocile”, a declarat Guy Verhofstadt, potrivit BBC.

Este legală suspendarea Parlamentul?

Da. Este ceea ce se întâmplă în mod normal între sfârșitul unei sesiuni și începutul următoarei, notează BBC. Cu toate acestea, circumstanțele sunt neobișnuite. O provocare legală ar fi dificilă, deoarece guvernul nu încalcă nicio lege. Utilizează doar procedura parlamentară, deoarece Boris Johnson încearcă să-și îndeplinească promisiunea de campanie de a scoate Marea Britanie din UE.

Președintele Camerei Comunelor, John Bercow, a numit suspendarea ca fiind „ultraj constituțional” menit să împiedice deputații să dezbată Brexit-ul.