Evenimentul Zilei > Justitie > Lotul național de gimnastică feminină, martor într-un proces cu acuzații de rasism
Lotul național de gimnastică feminină, martor într-un proces cu acuzații de rasism

Lotul național de gimnastică feminină, martor într-un proces cu acuzații de rasism

Gimnasta Asiana Peng continuă lupta în instanţă cu autorităţile care au exclus-o din lotul olimpic

Familia Asianei Peng (foto) – sportiva care a fost exclusă din lotul olimpic care ar fi trebuit să reprezinte România la Rio în 2016 – îşi caută dreptatea în instanţă, la trei ani după ce sportivei i s-a refuzat şansa de a dovedi că e capabilă să facă performanţă.

Curtea de Apel Bucureşti a rămas în pronunţare, ieri, în procesul deschis de mama Asianei împotriva conducerii Federaţiei Române de Gimnastică. Magistraţii vor decide până la următorul termen, fixat pentru 15 octombrie, dacă le vor chema în instanţă pe fostele colege ale Asianei pentru a da detalii despre metodele spartane de antrenament la care erau ele supuse în cantonament, precum şi ce anume i se cerea româncei de origine chineză să facă în plus.

Judecătoarea a rămas surprinsă atunci când avocatul Silvanei Peng – mama Asianei – a început să vorbească despre scufundări în apă cu gheaţă după antrenament, ca metodă de relaxare sau despre alergări cu saci de nisip legaţi de picioare. Magistratul va decide dacă le va cita ca martore pe colegele acesteia, pentru a vedea dacă se confirmă aceste susţineri.

Silvana Peng a relatat după proces, pentru EVZ, că fiica ei a fost exclusă din lotul olimpic pe considerente de etnie, după ce a fost supusă de antrenori la toate aceste „antrenamente”.

„Unica supusă (n.r. – la alergări cu saci de nisip) era Asiana. Asta cu scufundarea în gheaţă până nu-ştiu-unde şi nu-ştiucâte minute o făcea toată lumea. Efort imediat după asta este contraindicat, puteţi întreba oriunde. Probabil că ea era pusă pe listă cumva: trebuie să dispară, pentru că nu ne place ca într-o Românie întreagă să existe asta galbenă care numai ea poate…”, ne-a povestit Silvana Peng.

Femeia arată cu degetul către Mariana Bitang și Octavian Bellu, care ar fi ştiut totul despre antrenamentele draconice. Silvana Peng e convinsă că fiica ei a fost exclusă pe motive etnice. „Mă gândesc că de aici a plecat tot: hai că românce am văzut în 40 de ani cât rezistă până le rupem. Oare asta cât rezistă? Şi hai s-o supunem după relaxarea muşchilor cu gheaţă – care se făcea după antrenament, imediat – la a face forţă! Nu in ideea de a o duce la Rio, în ideea de a o imobiliza în scaun cu rotile pe veci!”, a mai spus mama sportivei.