Locomondo: "Nu poti decat sa-i iubesti sau sa-i urasti"
- Adam Popescu
- 15 februarie 2007, 02:00
Un pariu riscant pentru Helsinki. Locomondo: sase "nebuni indragostiti de muzica" duc un mesaj de toleranta la Eurovision.
Ai vazut cine-a iesit la Eurovision?”, isi intreaba o domnisoara prietena, intr-un metrou supraaglomerat. „Locomondo, aia cu „Liubi, Liubi”. Ce aberatie de piesa”, adauga ea, fara sa mai astepte raspunsul, dupa care trece nonsalant la un alt subiect cotidian. Fie ca sunt „ridicati in slavi” sau „pusi la zid”, in presa, la dezbateri televizate, pe internet sau intr-un mijloc de transport in comun, Locomondo, castigatorii selectiei nationale pentru Eurovision, au devenit subiect de interes general. „Pe ei ii iubesti sau ii urasti. Altfel nu se poate”, puncteaza Dan Manoliu, coordonatorul concursului.
La fel ca in piesa „Liubi, Liubi, I Love You”, unde dau viata unor personaje diverse, si in viata de zi cu zi, cei sase cantareti sunt firi foarte diferite. Povestile lor insa au un numitor comun: muzica.
EuroBabel
Pana sa-si descopere pasiunea pentru muzica, Kamara Ghedi a trait 14 ani in Guineea Franceza, tara de origine a tatalui sau, unde, cateodata, fura banane din curtile oamenilor. Ciro de Luca, in schimb, a trecut mai intai pe la „carabinieri”, ca sa-si dea seama ca, de fapt, vrea sa fie cantaret. Andrei Stefanescu e inca „nebun” dupa fotbal. Dupa ce a ajucat la Rapid si la echipa olandeza Zwolle, s-a „transferat” la nationala artistilor.
Valeriu Raileanu a urcat pe scena Eurovision dupa 20 de ani in care a cantat, zi de zi, doar in sufletul lui, dupa cum marturiseste. Nascut si crescut la Cernauti, expert in rusa si ucraineana, Valer i-a tradus, la propriu, in diverse ocazii, pe Putin, Iuscenko si Abramovici. Mister M (Bogdan Tascau) si Vlad Cretu, in schimb, au fost dintotdeauna pasionati de muzica. Primul s-a numarat printre pionierii muzicii dance in Romania, iar cel de-al doilea este fondatorul trupei Supermarket si a repetat mult timp intr-un garaj pentru a-si urma visul.
„Anul asta nu vor mai vota „dracii”„
Pe langa muzica, toti sase mai au o pasiune comuna, fotbalul, iar echipa e asezata in teren in formula 1-1-4. Ciro de Luca e suporter al echipei AC Milan, Mister M e stelist, in timp ce colegii lor de trupa sunt rapidisti.
Andrei, Kamara, Mister M, Vlad, Valer si Ciro vin dintr-o „lume nebuna” si vor sa castige Eurovisionul. De ce au ales sa transmita un mesaj de dragoste, dupa ce anul trecut publicul a preferat „monstruoasa” trupa Lordi? „Anul acesta lumea n-o sa mai voteze „dracii”. Vor alege dragostea. Unde e rau, ar trebui sa fie si bine, nu?”, spune Andrei. „Noi toti am cantat despre iubire, si atunci cand am incercat sa facem versuri mai dure nu ne-a prea reusit. Fiecare are nebunia lui, dar suntem niste oameni sensibili”, adauga el.
Diferiti de restul lumii
Despre „nebunia” fiecaruia vorbeste Ciro. „Ai grija ce spui!”, il „avertizeaza” Kamara, razand. „Eu ii mai caracterizez uneori. Pe Kamara trebuie sa-l „scoti din priza”, pentru ca vorbeste incontinuu. Andrei e temperamental, ca orice fotbalist. Vlad e enervant de calm, Valer e prea tacut, insa e foarte profund si sensibil. Bogdan e un pic orgolios, iar eu sunt cam prea sensibil”, marturiseste Ciro. „Ne completam foarte bine, desi suntem atat de diferiti”, spune Mister M.
Care e atuul lor pentru Helsinki? Simplitatea. „Linia melodica e suficient de simpla incat „sa prinda” de la prima auditie, iar asta este foarte important intr-un concurs ca Eurovisionul”, explica Vlad.
„In plus, pe scena suntem cat mai naturali, cat mai simpli, ca orice om de pe strada”, completeaza Ciro. „Piesa noastra e cu totul altceva decat s-ar astepta oamenii sa vada la Helsinki si tocmai acest lucru s-ar putea sa ne scoata in evidenta si sa aduca Romaniei locul pe care il asteapta de atata vreme”, spune Kamara.
Urmand drumul deschis de Marcel Pavel si Monica Anghel, de Nicola, de Luminita Anghel si Sistem si de Mihai Traistariu, Locomondo isi asuma responsabilitatea de a reprezenta Romania la Eurovision, constienti, totusi, de riscuri. „Trebuie sa risti ca sa obtii ceva. Cu aceasta piesa e totul sau nimic: o iubesti sau o urasti, dai lovitura sau te duci la fund. E ca un Titanic, insa noi n-am gasit aisberg care sa ne opreasca”, concluzioneaza Kamara.
Drumul spre Helsinki
Reteta „Multikulti”
Primii pasi catre Helsinki au fost facuti anul trecut, la mare, cand Mister M (Bogdan Tascau), compozitorul piesei, le-a facut o propunere baietilor de la Alb si Negru. „Bogdan a venit la noi cu negativul acestei melodii, pe care ne-a propus-o pentru urmatorul album, insa noi am considerat ca nu e potrivita stilului pe care il abordam”, povesteste Kamara. „Cu toate acestea, atunci cand am auzit negativul, mi-a sugerat ideea de ceva multicultural, multinational”, adauga el.
O perioada, proiectul a fost abandonat, pentru ca el sa fie reluat pe ultima suta de metri, cu doar trei zile inainte de expirarea termenului pentru depunerea pieselor.
„De vina” a fost Elena, iubita lui Bogdan, „omul din umbra” al trupei. „Orice as fi compus, ea revenea mereu la piesa asta. Imi spunea sa nu renunt”, marturiseste Bogdan. „A avut intotdeauna mana buna”, completeaza Kamara. „Mama Omida a trupei”, glumeste Andrei.
Trupa s-a „inchegat” rapid, mai ales ca ideea de baza, aceea ca versurile sa fie in mai multe limbi straine, exista deja. Cu numele formatiei n-a fost nicio problema. „Bogdan a sugerat sa fie ceva sugestiv, in italiana, si s-a gandit la „mondo”. Eu m-am uitat la fetele lor si-am zis „loco”, pentru ca toti sunt niste nebuni”, glumeste Ciro.
Semne divine
„Ne jucam sansa!”
Locomondo a castigat selectia nationala pentru Eurovision in urma unor intamplari pe care membrii formatiei le considera semne divine. Au intrat in concurs din pozitia de „rezerva”, dupa retragerea Andreei Balan. Ulterior, piesele „Dracula, My Love” sI „Well-o-wee”, considerate favorite, au fost descalificate din concurs. „In 1992, in Iugoslavia incepuse razboiul, iar aceasta tara a fost descalificata de la Campionatul European de fotbal. In locul lor s-a dus echipa de fotbal a Danemarcei, care a venit direct de pe plaja.
De altfel, ei au si castigat competitia. Cam asa a fost si cu noi”, povesteste Andrei. „Inainte de semifinala, am facut o sedinta foto. Una din poze e deosebita, iar in momentul in care am vazut-o, le-am zis colegilor mei ca imi sugereaza victoria. Dupa cum aratam in poza, Vlad, cu pipa, fumeaza victoria, Ciro, cel mai elegant, o imbraca, Bogdan, cu trandafirul, o miroase, eu si Valer o dansam, iar Andrei, cu mainile ridicate, o arata. Atunci au ras de mine, au zis ca-s nebun”, povesteste Kamara. „Eu cred ca a fost un semn”, adauga el. Membrii formatiei precizeaza insa ca victoria lor nu este intamplatoare. „Am avut incredere, ne-am jucat sansa si nu ne-am temut niciodata”, spune Vlad.