Liviu Dragnea, un „terorist“ la Interne

Liviu Dragnea, un „terorist“ la Interne

Şeful baronilor din PSD a fost propus de social-democraţi, în „unanimitate şi cu aplauze“, succesorul lui Gabriel Oprea la MAI.

Poreclit, în glumă, „teroristul“ de preşedintele Traian Băsescu, Liviu Dragnea a fost nominalizat ieri de conducerea PSD pentru a prelua Ministerul Administraţiei şi Internelor. „Are toate calităţile şi tot ce înseamnă instincte corecte pentru această funcţie importantă. Este un campion al descentralizării“, l-a recomandat Mircea Geoană după şedinţa PSD în care noul şef al MAI a fost „validat în unanimitate, cu aplauze“.

Dragnea s-a declarat „onorat“ şi „copleşit“ de „încrederea care i s-a acordat“. Potrivit preşedintelui PSD, propunerea a fost discutată atât cu premierul Boc, cât şi cu preşedintele Băsescu. „Aşa e corect, până la urmă va lucra şi cu premierul în guvern, şi cu preşedintele în CSAT. Mi se pare firesc ca noul ministru de interne să aibă o relaţie constructivă şi cu premierul, şi cu preşedintele“, a declarat Geoană. Ascensiunea în partid, blocată de Iliescu

După ce i s-a retras sprijinul politic lui Gabriel Oprea, Internele au fost timp de o săptămână disputate în culisele PSD de Liviu Dragnea şi de vicepremierul Dan Nica. Argumentul hotărâtor a fost acela că social-democraţii ar pierde un post în guvern dacă Nica ar prelua şi MAI, deoarece ar fi cumulat şi funcţia de vicepremier. Ultima discuţie a liderilor PSD a avut loc duminică, atunci când Dan Nica a anunţat că nu renunţă la postul de vicepremier. În acel moment, Dragnea a rămas ca singura variantă de ministru care va fi validată în forurile PSD. Datorită acestui acord, ieri, atât la Biroul Permanent, cât şi la Comitetul Executiv, desemnarea a fost o formalitate validată în unanimitate.

O altă problemă legată de preluarea funcţiei de ministru al administraţiei şi internelor a fost cea legată de despărţirea lui Dragnea de Consiliul Judeţean Teleorman. În final, el a decis că ministerul este mult mai tentant decât poziţia care i-a adus solida reputaţie de baron local. Astfel, el va renunţa la funcţia de preşedinte al CJ Teleorman, urmând să se organizeze noi alegeri. O altă funcţie la care va renunţa Liviu Dragnea este aceea de preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România.

El speră însă să compenseze aceste pierderi de influenţă cu consolidarea poziţiei în partid. Dragnea urmăreşte funcţ ia de secretar general al PSD, eliberată prin demisia lui Titus Corlăţean. Deşi spera să fie numit ieri interimar în această funcţie, decizia s-a amânat. Obstacolul l-a constituit Ion Iliescu, care a cerut ca această funcţie cu atribuţii organizatorice în partid să nu fie ocupată de o persoană cu responsabilităţi în guvern.

AVERE

Interesat de investiţiile în imobiliare

  • Aproape trei hectare, aceasta este suprafaţa totală a terenurilor pe care Liviu Dragnea le deţine în intravilan în localităţile Măneciu, Alexandria, Azuga, Buşteni şi Năvodari.
  • Noul şef de la Interne mai are în proprietate, potrivit declaraţiei sale de avere, un apartament, o casă şi o casă de vacanţă în construcţie.
  • La capitolul „alte active producătoare de venituri nete care însumate depăşesc 5.000 de euro“, Dragnea a trecut „imobil şi teren Hanul Diligenţei Turnu-Măgurele“ şi un spaţiu comercial din aceeaşi localitate.
  • În conturi, liderul PSD a adunat aproape 2.000 de dolari şi 28.585 de lei.
  • De asemenea, el deţine 98,4% din acţiunile SC Hotel Turris SA.
  • Dragnea are şi datorii, în valoare de 180.000 de euro, deşi la rubrica „venituri din alte surse“ menţionează un „precontract vânzare-cumpărare terenuri clădiri“, în valoare de 3.000.000 lei.
  • Cât priveşte maşinile, liderul social-democrat susţine că foloseşte ocazional unul dintre autoturismele SC Turris SA, la care familia sa deţine acţiuni.

Ne puteți urmări și pe Google News