Acest proiect de rezoluţie va fi prezentat summitului Ligii Arabe care se va deschide sâmbătă în staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh, urmând să fie adoptat.

Miniştrii "au căzut de acord asupra unui principiu important, crearea unei forţe" militare, a afirmat secretarul general al organizaţiei panarabe, Nabil al-Arabi, în cursul unei conferinţe de presă, calificând această decizie ca "istorică".

"Este pentru prima dată când va fi creată o forţă care va funcţiona în numele ţărilor arabe", a subliniat el. "Miniştrii au ajuns la un acord", a confirmat şeful diplomaţiei egiptene, Sameh Shoukri, în cursul conferinţei de presă care a închis o reuniune a miniştrilor arabi de externe în vederea pregătirii summitului.

Obiectivul acestei forţe va fi în principal combaterea grupurilor "teroriste", a afirmat recent Nabil al-Arabi. Proiectul a fost grăbit însă de intervenţia militară arabă în Yemen pentru a lupta împotriva rebelilor şiiţi houthis care ameninţă oraşul Aden, bastion al preşedintelui Abd Rabbuh Mansur Hadi.

Autorităţile yemenite au lansat un apel miercuri pentru o intervenţie militară "de urgenţă", iar Arabia Saudită a trimis în cursul nopţii avioanele sale de luptă care au bombardat poziţii deţinute de rebelii houthis, în special la Sanaa, într-o operaţiune militară "împlicând peste zece ţări", printre care Egiptul, Marocul şi state de la Golful Persic.

Proiectul de rezoluţie arată că această forţă va trebui să conducă "intervenţii militare rapide" pentru a face faţă ameninţărilor la adresa securităţii cu care s-ar putea confrunta ţările arabe.