Ei au ignorat cererea făcută de liderii grupurilor politice din PE de a-l numi pe Jean-Claude Juncker, fost premier luxemburghez, propus de PPE, pentru a deveni noul președinte al Comisiei Europene.

Juncker, candidatul Partidului Popular European, formațiunea care a obținut cele mai multe mandate în urma alegerilor de duminică, va fi păstrat ca „rezervă”.

„Voi discuta cu noii lideri ai grupurilor și, desigur, voi vorbi și cu Juncker”, a spus Van Rompuy, într-o conferință de presă la finalul summitului.

Formarea noilor grupuri politice din Parlament și alegerea liderilor acestora sunt procese ce vor dura până la jumătatea lunii iunie, urmând ca Rompuy să prezinte concluziile acestor discuții la summitul din 26-27 iunie.

Comentând despre decizia liderilor, fostul șef al socialiștilor, Hannes Swoboda, a scris un mesaj pe Twitter: „Este absurd că Juncker are susținerea noastră (a socialiștilor -n.r.) pentru a începe negocierile, dar este blocat în Consiliu de propria familie politică – PPE!”.

Liderii de centru-dreapta, printre care și Juncker, s-au strâns la Bruxelles, înainte cu câteva ore de începerea summitului pentru a purta „discuții aprinse” despre negocierile ce au loc în PE, potrivit unui diplomat european citat de EUObserver.

O altă sursă a declarat că Angela Merkel era furioasă și le spunea liderilor cine să fie negociator în această problemă – Rompuy și nu Juncker, să poarte aceste discuții.

Într-o conferință de presă, la finalul summitului, Merkel era rezervată în privința lui Juncker și a spus că postul de șef al CE este parte a „unui tablou” ce cuprinde și alte funcții.

Ea a precizat că politicienii de centru-dreapta au nevoie de socialiști pentru a forma o majoritate în Parlament, ceea ce înseamnă că cel puțin unul dintre posturi ar trebui să le fie oferit lor, precizează sursa citată.