Reporter: Criza Covid-19 poate să accelereze avansul Chinei în faţa Statelor Unite și să conducă la o formă de paritate strategică între cele două țări?

 Mathieu Duchâtel: China percepe criza ca pe un moment de slăbiciune americană și încearcă să profite de această oportunitate pentru a convinge comunitatea internațională că ea a gestionat bine epidemia pe propriul teritoriu.

Astăzi, este în poziția de a vinde echipament medical datorită mobilizării fără egal a industriei sale în timpul crizei, asigurând astfel o cincime din producția mondială de aparate de respirat.

Totuși, China va suferi și ea  lovitura economică a perioadei: producția sa a fost oprită timp de două luni și piețele sale de export sunt paralizate. Pentru a-și continua ascensiunea, are nevoie să își susțină efortul pe plan tehnologic în timp ce continuă să investească în armata sa.

Reporter: Dar cu o creștere a PIB-ului sub 2%, cu cât îşi poate crește şi mai mult cheltuielile militare?

 Mathieu Duchâtel: În ultimii ani, a existat o aliniere a creșterii bugetului său de apărare cu creșterea PIB-ului său. Dar, cu blocajele cu care se confruntă țara, nu este exclus ca fenomenul de ascensiune a China să sfârșească prin a se „gripa”.

Un punct crucial în competiția sino-americană este să vedem dacă China va câștiga „bătălia poveștilor”. Diplomația sa este mobilizată pentru a vinde comunității internaționale ideea că a controlat epidemia pe teritoriul său, cu statistici de decese mult mai mici decât ceea ce știu Statele Unite și Europa de Vest, datorită presupusei superiorităţi a modelului său de guvernare.

Totuşi, există o neîncredere generală asupra cifrelor chineze. În plus, este clar că țările care au reacționat mai devreme decât China, precum Coreea de Sud, Singapore și Taiwan nu au așteptat ca Beijingul și OMS să considere coronavirusul un risc major.

Aceste țări au reușit să evite închiderea pe scară largă care a paralizat Wuhan și Hubei. Există, prin urmare, alternative obiective la modelul chinez.

Mulți cred astăzi că relația chino-americană se va deteriora în continuare după Covid-19, că există o „nouă normalitate” a confruntării sino-americane. 

Dar administrația Trump era deja pe o linie dură, de exemplu cea a decuplării tehnologice de China. Cu toate acestea, pentru ascensiunea chineză, accesul la tehnologiile străine rămâne foarte important.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE