Evenimentul Zilei > Politica > Liberalii vor instituirea Zilei Naționale a Meseriilor
Liberalii vor instituirea Zilei Naționale a Meseriilor

Liberalii vor instituirea Zilei Naționale a Meseriilor

Mai mulți parlamentari liberali au inițiat un proiect legislativ prin care urmăresc să promoveze învățământul profesional și tehnic, astfel încât data de 25 noiembrie să fie declarată Ziua Națională a Meseriilor.

Liberalii susțin că cea mai mare problemă cu care se confruntă educația profesională „este imaginea prăfuită și anacronică”.

În acest sens, PNL dorește relansarea învățământului profesional și tehnic în România pentru ca, în acest fel, să fie pus în mișcare unul dintre motoarele de creștere economică.

„Relansarea învățământului profesional și tehnic în România poate fi realmente unul dintre motoarele care pun în  mișcare creșterea economică. Însă, pentru ca acest obiectiv să fie atins, instituțiile de învățământ profesional și tehnic trebuie să devină o opțiune reală pentru absolvenții de gimnaziu, nu un debușeu pentru cei care nu reușesc în învățământul teorecti”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

PNL marșează pe implicarea activă în campanii de promovare a acestui timp de invățământ de către instituțiile statului, centrale și locale, dar și pe entități din societatea civilă și din mediul economic.

„Prin acest priect de lege dorim să oferim un cadru național care să ofere ocazia de a promova învătământul profesional și tehnic. Astfel, Ziua de 25 Noiembrie, va fi declarată Ziua Națională a Meseriilor”, conform sursei citate.

Liberalii au ales data de 25 noiembrie pentru că în această zi în anul 1864 a fost promulgată de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza „Legea asupra instrucțiunii a Principatelor Unite Române”, care statua pentru prima dată învățământul profesional.

Inițiatorii proiectului legislativ sunt Raluca Turcan, liderul deputaților PNL, și Florica Cherecheș, deputat PNL. Acest proiect a fost semnat și de reprezentanți ai celorlalte partide din Opoziție PMP și USR.

În cazul acestei inițiative legislative, Senatul este prima Cameră sesizată.