Evenimentul Zilei > Politica > Liberalii au început să se bată pe locurile din viitorul Parlament
Liberalii au început să se bată pe locurile din viitorul Parlament

Liberalii au început să se bată pe locurile din viitorul Parlament

„Evenimentul zilei” a aflat informații despre lupta din PNL pentru ocuparea locurilor eligibile la alegerile legislative. Întocmirea listelor generează tensiuni consistente

PNL îşi decide, în această perioadă, listele pentru Parlament, context în care co-preşedinţii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga vor să se descotorosească de liberalii consideraţi indezirabili, invocând diverse motive pentru a le bloca accesul în Legislativ.

Potrivit surselor „Evenimentului zilei”, printre cei vizați se numără Ludovic Orban și Diana Tușa, dar lista ar putea căpăta proporții, în condiţiile în care, recent, şefa comunicării PNL, Adriana Săftoiu, a susţinut că liberalii care au însumat deja trei mandate parlamentare ar trebui să facă un pas înapoi.

Tertipurile tandemului Gorghiu-Blaga

EVZ a vorbit cu un vechi parlamentar PNL, care a dezvăluit că planurile nutrite de Gorghiu şi Blaga au stârnit deja multiple nemulţumiri în partid.

„Personal, mă simt vizat de declaraţia Adrianei Săftoiui. Deși au girat dezastrul de la alegerile locale, Gorghiu și Blaga vor să se descotorosească de liberalii care nu le împărtășesc opiniile. După Ludovic Orban şi Diana Tuşa, căzuţi în dizgraţia conducerii, a venit rândul unor parlamentari cu vechime.

În fapt, este vorba despre un tertip: se vizează îndepărtarea unor nume, prin păstrarea și propulsarea altora. Doar nu suntem într-atât de naivi încât să credem că Vasile Blaga – care are patru mandate la activ – ne va da tuturor un exemplu şi va face pasul înapoi!”, ne-a declarat parlamentarul.

Ludovic Orban, decis să-și vândă scump pielea

Sursa citată a susţinut că unii dintre nemulţumiţi, printre care Ludovic Orban, „sunt decişi să-şi vândă scump pielea şi să solicite, oficial, convocarea unui congres, deşi nimeni din conducere nu le va asculta doleanţele”.

În ceea ce-l priveşte pe Orban (care a însumat doar două mandate de parlamentar, la fel ca Tuşa), Gorghiu invocă trimiterea acestuia în judecată, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite, fapt ce contravine criteriilor de integritate ale PNL.

Totodată, marginalizarea Dianei Tușa e motivată de vechea angrenare a acesteia în gruparea lui Andrei Chiliman.

Avertisment pentru Dan Motreanu

Aceleaşi surse ne-au explicat că declaraţia Adrianei Săftoiu reprezintă şi un avertisment dat parlamentarilor PNL, care obişnuiesc să comenteze, pe la colţuri deciziile conducerii. Printre aceștia se numără și Dan Motreanu, ajuns la trei mandate de deputat, la fel ca Anca Boagiu, Mihai Voicu sau Cezar Preda.

Cezar Preda: „Eu nu mă simt vizat!”

Contactat de EVZ, Cezar Preda ne-a declarat că nu se simte vizat de precizările Adrianei Săftoiu, dar a recunoscut că declaraţia a stârnit nemulţumiri: „Să nu generalizăm, eu nu mă simt deloc vizat! Dânsa este şefa comunicării PNL, iar eu apar zilnic la televizor ca să exprim punctul de vedere al partidului. Nu am probleme. Cei care își manifestă visceral și emoțional nemulțumirile privitoare la faptul că nu vor mai figura pe listele parlamentare cauzează prejudicii partidului. Cine se simte, se simte, cine nu, nu! Prin propunerea Adrianei Săftoiu, PNL iese din monotonie şi arată că are o altă atitudine.”

Adriana Săftoiu vrea să le dea extemporal candidaților PNL

După ce le-a transmis vechilor parlamentarilor să-și ia gândul de la un nou mandat, Adriana Săftoiu a reușit să-și scandalizeze din nou colegii, miercuri, apreciind că aspiranții care vor să figureze pe listele parlamentare ar trebui să redacteze „un eseu despre motivul pentru care vor să candideze încă o dată sau prima dată”. „Mă gândesc cum ar fi să am posibilitatea să le cer tuturor celor care vor să candideze să scrie un eseu despre motivul pentru care vor să candideze încă o dată sau prima dată. Fără să fie ajutați de un consilier, de un prieten, de goagăl. Să scrie ei, simplu, care cred că le este misiunea. Cu gramatica din dotare, fără să fie obligați să gloseze pe teme filosofice de morală politică. Electoratul ar aprecia măcar sinceritatea lor, chiar și a celor care vor recunoaște că fără un loc în Parlament nu mai au nici un loc de muncă”, a scris Săftoiu, pe Facebook.