Evenimentul Zilei > Actualitate > Liber la schi până la mijlocul lui aprilie
Liber la schi până la mijlocul lui aprilie

Liber la schi până la mijlocul lui aprilie

În staţiunile montane zăpada măsoară jumătate de metru şi se va putea schia încă cel puţin trei săptămâni.

În staţiunile montane, iarna se lasă greu izgonită, spre bucuria celor care practică schiul sau snowboardul. Pe pârtiile de altitudine de pe Valea Prahovei, din Retezat, Parâng sau de la Bâlea Lac se poate schia în voie, stratul de zăpadă măsurând cel puţin jumătate de metru. De altfel, meteorologii şi salvamontiştii estimează că turiştii vor mai putea practica sporturile de iarnă până pe la mijlocul lunii aprilie.

Zăpadă de doi metri la Straja

Pe Valea Prahovei, turiştii pot schia în condiţii bune doar pe pârtiile din Valea Dorului, unde stratul de zăpadă atinge 60 de centimetri. Potrivit salvamontiştilor, dacă vremea se va menţine rece, la peste 1.800 de metri se va putea schia şi peste trei săptămâni. În staţiunile Straja şi Parâng, stratul de zăpadă măsoară până la 2 metri grosime deoarece a nins abundent în ultimele zile. „Dacă nu va ploua, se va putea schia încă cel puţin două săptămâni“, spune George Resiga, şeful echipei salvamont Lupeni.

La Rânca, în judeţul Gorj, ultima ninsoare a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar stratul de nea măsoară 60 de centimetri. „Pârtiile oferă toate condiţiile pentru practicarea sporturilor de iarnă şi se va mai putea schia încă două-trei săptămâni“, spune Sabin Cornoiu, şeful Serviciului de Salvamont şi de Turism Gorj.

Şi în judeţul Alba se poate schia, pe pârtia de la Arieşeni. „Stratul de zăpadă are 70 de centimetri şi se va mai putea schia încă vreo patru săptămâni de acum înainte“, estimează Lucian Forda, şeful Serviciului Salvamont Alba.

O altă destinaţie unde pot merge amatorii sporturilor de iarnă este zona Bâlea Lac, unde stratul de zăpadă măsoară 2,3 metri grosime. „De Paşte, pasionaţii de schi pot veni aici liniştiti pentru că zăpada are în unele locuri, pe versanţi, şi aproape trei metri. Zăpada se va topi mai serios undeva spre mijlocul lui iunie“, consideră Arnold Klingeis, managerului hotelului de gheaţă situat la peste 2.000 de metri altitudine.

La Păltiniş, în schimb, grosimea stratului de omăt este de 31 de centimetri, motiv pentru care se schiază în condiţii destul de proaste. (Au colaborat Răzvan Bunea, Marius Mitrache, Alin Ion, Dragoş Popescu şi Mihaela Moraru)

MARAMUREŞ

Se schiază doar la Cavnic

Staţiunea Cavnic, situată la 30 de kilometri de Baia-Mare, este singura din Maramureş unde încă se mai poate schia. La baza pârtiei, la o altitudine de 900 de metri, stratul de zăpadă măsoară în jur de 35 de centimetri, în timp ce în vârf, la 1.100 de metri altitudine, zăpada are 60 de centimetri.

Potrivit meteorologilor, vremea se va menţine rece doar până la sfârşitul săptămânii viitoare. Astfel, este posibil ca stratul de zăpadă să se mai topească, iar salvamontiştii estimează că turiştii vor mai putea schia cel mult două săptămâni. (Angela Sabău)