Legislativele din India, un scrutin la superlativ

Legislativele din India, un scrutin la superlativ

Maratonul electoral care a debutat ieri stabileşte o serie de recorduri privind numărul alegătorilor şi al secţiilor de votare.

Peste 700 de milioane de indieni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne, începând de ieri, pentru a-şi alege un nou parlament, în cadrul unui scrutin extins pe o perioadă de 28 de zile şi la a cărui bună desfăşurare vor veghea circa peste 6 milioane de poliţişti, militari şi observatori civili. Potrivit cotidianului britanic „The Guardian”, acestea vor fi alegerile cu cea mai mare anvergură din istorie şi se vor derula în cinci etape, în funcţie de ariile geografice ale Indiei, şi în condiţii stricte de securitate, impuse de ameninţările teroriste.

Din 2004, anul când a avut loc precedentul scrutin, 43 de milioane de noi alegători au fost înscrişi pe listele electorale. Autorităţile au instalat peste un milion de maşini de vot electronice în cele 828.000 de secţii de votare deschise în ţară. Astfel, scrie publicaţia citată, nici un alegător nu se va afla mai departe de 2 kilometri de o secţie de votare.

Indienii îi vor alege, la finalul maratonului electoral de aproape o lună, pe cei 543 de deputaţi din Adunarea Poporului, care vor reprezenta în forul legislativ cele 35 de state şi teritorii ale Uniunii Indiene. Prima etapă a alegerilor va avea loc în 17 provincii din nordul, estul şi sudul ţării, regiuni afectate de sărăcie şi de violenţe interconfesionale, unde 143 de milioane de alegători, echivalentul populaţiei Rusiei, vor fi chemaţi la urne. Incidente cu victime

În pofida securităţii stricte, violenţele nu au lipsit din peisajul electoral. În estul ţării, rebelii maoişti au ucis 16 persoane, dintre care nouă membri ai forţelor paramilitare care asigurau paza unui birou de vot, potrivit AFP. În provincia Kashmir, afectată de o insurecţie separatistă islamistă, scru tinul se desfăşoară în prezenţa unor dispozitive impresionante de forţe de ordine.

Potrivit sondajelor de opinie, nici Partidul Congresului, formaţiunea de guvernământ condusă de Sonia Gandhi, moştenitoare influentă a dinastiei Nehru-Gandhi, nici Partidul Poporului Indian (BJP), formaţiune de dreapta condusă de Lal Krishna Advani, nu vor obţine suficiente locuri în noul legislativ pentru a putea guverna singuri. Partidul Congresului, care a dat guvernul condus de premierul Manmohan Singh, are însă un avantaj fragil în faţa naţionaliştilor din BJP. Analiştii apreciază că jocurile finale vor fi făcute în cea de-a „şasea etapă”, după 16 mai, când se vor prezenta rezultatele finale, o fază consacrată încheierii de alianţe postelectorale.

MOZAIC   O ţară a contrastelor economice şi sociale India, o ţară profund fragmentată, prinsă între un Pakistan haotic, un Bangladesh instabil şi o Sri Lanka măcinată de violenţe armate, reprezintă un amalgam de etnii, culturi şi caste, cu 18 limbi oficiale, care formează probabil societatea cea mai complexă de pe planetă. Devenită putere nucleară şi cea de-a zecea economie mondială în 62 de ani de independenţă, cu cea mai rapidă creştere economică din ultimii ani, după China, naţiunea este afectată de mari discrepanţe sociale şi tensiuni religioase între hinduşi (80,5 la sută din populaţie), musulmani (13,5 la sută), creştini (2,3 la sută) şi sikh (1,9 la sută). Marile aglomeraţii urbane, precum Mumbaiul, etalează opulenţă şi sărăcie lucie deopotrivă. Peste 80 la sută din populaţia de 1,1 miliarde de locuitori trăieşte în sărăcie, în special în suburbiile marilor oraşe, cu un venit zilnic sub 2 dolari, în vreme ce 60 la sută din populaţie nu are acces la instalaţii sanitare, potrivit organizaţiei britanice World Development Movement.

Ne puteți urmări și pe Google News