„Prințul Charles a făcut un apel ca România să-și conserve tradițiile rurale, spunând că acestea ar putea ajuta economia acestei țări sărace din Uniunea Europeană”, arată un articol din Associated Press.

„Fabuloasa Transilvanie”

Agenția, citată de principalele cotidiene din Insulă, menționează că Charles este îndrăgostit de mulți ani de România. „Deține proprietăți în fabuloasa regiune a Transilvaniei, cunoscută pentru câmpiile, pădurile, urșii bruni și lupii ei”, scrie AP. Potrivit acestei agenții, moștenitorul coroanei britanice a arătat că spațiul rural este amenințat de dezvoltare și migrație. „Dacă tradițiile sunt păstrate, ele vor aduce mari beneficii financiare națiunii voastre”, a spus el studenților de la Universitatea București, într-unul din rarele sale discursuri publice ținute în România. AP menționează că aproximativ jumătate dintre români locuiesc la sat.

Degustare cu mămăligă cu mac

Săptămâna trecută, prințul Charles a vizitat mai multe localități din Transilvania. În Valea Zălanului, el a participat la o petrecere organizată într-o livadă şi a gustat, printre altele, din mămăliga cu brânză, dar și din mămăliga cu mac, întrebându-i pe săteni dacă acestea conțin ouă și dacă asemenea preparate sunt gătite frecvent în zonă. De asemenea, Prinţul Charles s-a arătat interesat de ţesăturile tradiţionale făcute de femeile din sat, dar şi de mobila de grădină realizată manual, tot de localnici. La un moment dat, el a cerut lăutarilor să cânte, aceştia fiind acompaniaţi de femei şi copii şi cântând melodii tradiţionale maghiare. Moștenitorul coroanei Marii Britanii s-a declarat încântat de muzica tradițională și a bătut ritmul cu piciorul. După întâlnire, Prinţul Charles s-a retras la locuinţa sa din Valea Zălanului, spunând despre vecinii săi că sunt „minunați”.