Evenimentul Zilei > International > LE SOIR: Vremea rea provoacă inundaţii în Italia
LE SOIR: Vremea rea provoacă inundaţii în Italia

LE SOIR: Vremea rea provoacă inundaţii în Italia

Ploile abundente au provocat inundații duminică în nordul Italiei, declanșând alerta roșie în anumite zone din Veneto (nord-est), Friuli (nord) și provincia Bolzano (nordul extrem).

În doar câteva ore, pompierii din regiunea Veneto au fost nevoiţi să efectueze peste 400 de intervenții de urgență între Belluno, Vicenza, Treviso și Veneția.

„Din cauza riscului de alunecări de noroi și avalanșe din cauza vremii nefavorabile, îndemn pe toată lumea să evite
să meargă în regiunea Belluno”, a declarat Luca Zaia, președintele regiunii Veneto, pentru agenția de presă Ansa.

La Modena, în Emilia-Romagna (nord), râul Panaro s-a revărsat, provocând evacuarea locuitorilor în anumite zone în care apa s-a ridicat până la 1,5 metri. Locuitorii acestor zone au fost somaţi să se refugieze la etajele superioare ale caselor lor. Pompieri chemaţi ca întăriri au venit din Toscana și din Piemont.

Traficul feroviar între Bolzano și Pasul Brenner la granița cu Austria, unde au fost înregistrate precipitații puternice, a fost întrerupt din motive de siguranță în faţa riscului de avalanșe și căderi de roci și copaci, precum și autostrada A22 între Vitipeno și Brenner.

Orașul Bolzano nu mai este accesibil decât pe autostradă, celelalte căi de acces trebuind închise.

Alerta de avalanșă a fost activată în Dolomiți și Alto Adige (nordul extrem), unde pompierii au efectuat 500 de intervenții în ultimele 24 de ore.

O altă consecință a vremii nefaste: meciul de fotbal dintre Udinese și Atalante a trebuit amânat, deoarece terenul era prea inundat.

În ultimele 24 de ore, Po, principalul râu al Italiei, a crescut cu 2,5 metri. „Situația celui mai mare râu italian este reprezentativă pentru starea râurilor din nordul peninsulei, de la Panaro până la torentul Cellina care s-a revărsat la Barcis în Friuli, în timp ce în Veneto un mic pod s-a prăbușit într-un torent la Gosaldo”, a subliniat Coldiretti, unul dintre principalele sindicate agricole.

Sudul țării, deși mai puțin afectat, nu a fost total cruțat: în Sicilia, o furtună violentă a lovit Messina duminică seară, inundând străzile și căile de acces. Legăturile maritime cu insulele Eoliene (nordul Siciliei) fuseseră suspendate de sâmbătă din cauza vânturilor puternice.

Sursa

Traducerea: Rodezia Costea, RADOR