Evenimentul Zilei > International > Le Monde: Israelul și Emiratele Arabe Unite anunță o normalizare a relațiilor lor diplomatice
Le Monde: Israelul și Emiratele Arabe Unite anunță o normalizare a relațiilor lor diplomatice

Le Monde: Israelul și Emiratele Arabe Unite anunță o normalizare a relațiilor lor diplomatice

Acordul, negociat sub egida lui Donald Trump, prevede ca Israelul să-și suspende suveranitatea în mai multe zone din Cisiordania despre a căror anexare vorbea, titrează le Monde.

 

 Potrivit Casei Albe, aceste “acorduri ale lui Avraam” sunt primele de acest gen de la cel încheiat în 1994 între Israel și Iordania. Joi, 13 august, Israelul și Emiratele Arabe Unite au anunțat că au încheiat un acord de pace negociat sub egida Statelor Unite care trebuie să ducă la o normalizare completă a relațiilor diplomatice între cele două țări din Orientul Mijlociu.

După lungi discuții tripartite, care s-au accelerat recent, acordul a fost încheiat joi prin telefon de președintele american, Donald Trump, prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, și șeicul Mohammed Bin Zayed, prințul moștenitor din Abu Dhabi, precizează președinția americană.

Donald Trump, pentru care acest acord constituie un succes diplomatic, a făcut public acest acord pe Twitter.

Suspendarea anexării unei părți din Cisiordania

Acordul prevede că Israelul va suspenda aplicarea suveranității sale asupra mai multor zone din Cisiordania, despre a căror anexare vorbea, au precizat pentru Reuters mai mulți oficiali ai Casei Albe.

Prințul moștenitor din Abu Dhabi a confirmat că acordul comportă oprirea anexării de către Israel de noi „teritorii palestiniene”. „Într-o discuție telefonică între președintele Trump și prim-ministrul Netanyahu a fost găsit un acord pentru a pune capăt oricărei noi anexări de teritorii palestiniene”, a arătat șeicul Mohammed ben Zayed Al-Nahyane pe contul său de Twitter.

Turism, legături aeriene și securitate

Un comunicat comun al celor trei țări precizează că liderii lor au „convenit normalizarea completă a relațiilor dintre Israel și Emiratele Arabe Unite”. „Acest progres diplomatic istoric va face să progreseze pacea în regiunea Orientului Mijlociu și reprezintă diplomația îndrăzneață și viziunea celor trei lideri, ca și curajul Emiratelor Arabe Unite și Israelului să deschidă o nouă cale care va permite să crească enorm potențialul regiunii”, se poate citi.

Delegații israeliene și ale Emiratelor urmează să se întâlnească în săptămânile următoare pentru a semna acorduri bilaterale referitoare la investiții, turism, legături aeriene directe, securitate, telecomunicații și alte teme, continuă comunicatul. Israelul și Emiratele Arabe Unite ar urma de asemenea să facă în curând schimb de ambasadori.

Comunicatul mai precizează că Israelul va „suspenda” declararea suveranității în zonele din Cisiordania menționate în planul de pace prezentat în ianuarie de către Donald Trump. Acordul ar putea de asemenea să îmbunătățească accesul musulmanilor la moscheea Al-Aqsa, în orașul vechi din Ierusalim, adaugă Casa Albă.

Este vorba de un „progres spectaculos”, a comentat Trump pe Twitter, numind această normalizare „acord de pace istoric între cei doi mari prieteni ai noștri”. „Yom histori” („zi istorică”), i-a răspuns Netanyahu pe Twitter.

Sursa: Rador

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: