“Cercetători din mai multe țări au lansat – sau se pregătesc să lanseze – testări clinice de mare amploare pentru a afla dacă vaccinarea BCG (denumirea curentă a vaccinului împotriva Bacilului Calmette–Guérin) oferă o protecție – cel puțin parțială – contra Covid-19.

Punctul de plecare, așa cum amintește Institul național de sănătate și cercetare medicală (INSERM), este corelația găsită în studii epidemiologice între vaccinarea cu BCG și rata de morbiditate și de mortalitate cauzată de Covid-19.

Aceste observații ar merge în același sens ca și efectul protector al vaccinului observat la copii față de infecțiile respiratorii dincolo de boala vizată, tuberculoza. Acest efect protector se obține cu vaccinuri care folosesc un agent infecțios – virus sau bacterie – viu, dar atenuat. Este cazul BCG-ului, vaccinului împotriva rujeolei sau vaccinului oral contra poliomelitei. Vaccinurile numite inactive nu conțin decât un fragment din agentul infecțios (tetanos, hepatită B) sau agentul întreg, dar ucis (în ce privește tusea convulsivă).

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE