Evenimentul Zilei > Actualitate > Laureatul Premiului Nobel pentru fizică îi laudă pe savanții de la Măgurele
Laureatul Premiului Nobel pentru fizică îi laudă pe savanții de la Măgurele

Laureatul Premiului Nobel pentru fizică îi laudă pe savanții de la Măgurele

Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru fizică și părintele științific al laserului de la Măgurele, a declarat că proiectul din România „are o contribuție unică” la premiul primit.

„Ceea ce a făcut România este spectaculos”, a afirmat Gérard Mourou pentru Edupedu.ro. Primul laser de 10 PetaWatt (PW) va funcționa în primăvară, „când România ar trebui să fie gata să ofere cea mai mare putere laser din lume. Cred că va fi un eveniment demn de paginile New York Times”, a afirmat reputatul cercetător.

Acesta a adăugat: „Mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu oamenii de știință români. Sunt oameni de știință foarte, foarte buni. Oameni ca Nicolae Zamfir, care e fantastic prin ceea ce a făcut, construind această platformă”. Mourou crede că, la Măgurele, se vor realiza lucruri ieșite din comun în domeniul fizicii. „Ne aflăm într-o ipostază unică. Oamenii de știință sunt atraşi înapoi în țară. Cei plecați acum vor reveni. Dar vor fi atrași și cercetători străini de top”.

Premiul Nobel pentru Fizică 2018 a fost acordat pentru „invenții inovatoare în domeniul fizicii laser”. Gérard Mourou a câştigat alături de americanul Arthur Ashkin şi canadianca Donna Strickland.