Evenimentul Zilei > Politica > László Borbély: ”Prioritatea României va fi legată de dezvoltarea durabilă și implementarea Agendei 2030”
László Borbély: ”Prioritatea României va fi legată de dezvoltarea durabilă și implementarea Agendei 2030”

László Borbély: ”Prioritatea României va fi legată de dezvoltarea durabilă și implementarea Agendei 2030”

Prioritatea României va fi legată de dezvoltarea durabilă și implementarea Agendei 2030, spune László Borbély, Consilier de Stat și Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, care a prezidat, miercuri, la Timișoara, sesiunea de dezbateri, legată de implementarea Agendei 2030 la nivel global.

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului a organizat miercuri la Timișoara Seminarul Regional “Împreună pentru dezvoltarea durabilă”. Evenimentul face parte dintr-o serie de întâlniri regionale pe care departamentul și-a propus să le organizeze. România s-a alăturat liderilor celor 193 state membre ale ONU la Summit-ul privind dezvoltarea din septembrie 2015 adoptând Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, un program de acţiune globală în domeniul dezvoltării cu un caracter universal şi care promovează echilibrul între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile – economic, social şi de mediu. Pentru prima oară, acţiunile vizează în egală măsură statele dezvoltate şi cele aflate în curs de dezvoltare. Agenda 2030 conține 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD). Prin intermediul lor s-a stabilit o agendă de acţiune pentru următorii 15 ani în vederea eradicării sărăciei extreme, combaterii inegalităţilor şi a injustiţiei şi protejării planetei până în 2030.

”Fără ajutorul tuturor segmentelor societății, fără o instituționalizare și la nivel local al implementării Agendei 2030, nu vom putea atinge masa critică necesară pentru a face o schimbare durabilă. Revizuirea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă este doar primul pas. Implementarea acesteia este partea cea mai importantă care va face diferența. Este o perioadă foarte importantă pentru România, deoarece, privind implementarea Agendei 2030 ne-am angajat să prezentăm Raportul Național Voluntar din iulie 2018. În 2019, România va deține Președenția Uniunii Europene. Va fi un an important la nivel global și la nivelul Uniunii Europene, pentru că atunci se va finaliza un raport și un document de referință privind implementarea Agndei 2030. Prioritatea României va fi legată de dezvoltarea durabilă și implementarea Agendei 2030,  acesta este unul dintre motivele pentru care a fost înființat acest departament”, a punctat László Borbély cu ocazia seminarului de la Timișoara.

 

 

 

 

 

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: