Evoluția a aproximativ 3500 de copii a fost urmărită pas cu pas și s-a ajuns la concluzia că cei care au fost alăptați de mame pentru o perioadă mai lungă de timp au la maturitate un coeficient de inteligență net superior celor care nu au beneficiat de laptele matern. În concluzia, spun cercetătorii, sugarii trebuie hrăniți la sân cel puțin în primele luni de la naștere, scrie BBC.

Dr Bernardo Lessa Horta, de la Universitatea federală din Pelotas, Brazilia, a precizat că rezultatele cercetării sunt cu atât mai intersante cu cât la studiu au participat subiecți proveniți din toate păturile sociale. Copiii fuseseră hrăniți la sân între o lună sau mai puțin și, în unele cazuri, chiar peste un an. Aceștia din urmă au obținut scoruri mult mai mari la testele de inteligență decât cei aflați în prima categorie.

Și Kevin Fenton, de la Institutul de Sănătate Publică din Anglia, spune că există dovezi de netăgăduit cu privire la avantajele oferite de laptele matern: printre altele, reducerea problemelor respiratorii și a infecțiilor gastrointestinale.