Lacrimile lui Hillary Clinton

Primele alegeri primare pentru desemnarea candidatilor la presedintia SUA, desfasurate ieri in New Hampshire (nord-estul Statelor Unite), au debutat sub semnul unui nou sondaj Gallup, ingrijorator pentru tabara democratei Hillary Clinton.

Fosta prima-doamna este creditata, pentru prima data la nivel national, cu acelasi procent (de 33%) din sufragii ca si principalul sau rival, Barack Obama, dupa ce pana acum detinuse un important avans de 18 puncte.

Dupa ce, luni, Hillary Clinton s-a aratat foarte vulnerabila, aproape izbucnind in lacrimi in fata sustinatorilor, pe fondul pierderii de teren in fata contracandidatului Obama, ea a promis ieri sa ramana in lupta pana la final, chiar daca o noua infrangere dupa cea din Iowa ar eticheta-o drept marea invinsa in aceste alegeri. De cealalta parte, Obama parea ieri pregatit de o noua victorie.

Birourile de vot s-au deschis ieri-dimineata in zori, Hillary Clinton facandu-si o aparitie-surpriza inca de la primele ore la o sectie din Manchester, insotita de fiica sa, Chelsea, pentru a imparti cafea alegatorilor. Vadit refacuta dupa scena de slabiciune de luni, ea a declarat pentru canalul ABC ca „se simte foarte bine”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Probabil ca raman calma si plina de incredere pentru ca mi-am propus de la inceput sa duc aceasta campanie pana la sfarsit. De altfel, este ceea ce voi si face”, a dat ea asigurari. Clinton mai are la dispozitie doua saptamani pentru a-si reveni in sondaje, inaintea urmatoarelor tururi de scrutin din Nevada si Carolina de Sud, urmate apoi de „supertuesday”, pe 5 februarie, cand vor vota cele mai importante state.

Purtatorul de cuvant al lui Clinton a tinut sa precizeze ca au pierdut o batalie, dar mai urmeaza alte 49. „Imi voi da toata silinta pentru a contrazice sondajele”, a declarat Hillary Clinton pentru CBS.

Republicanii, reordonati dupa startul din Iowa

Celalalt candidat democrat, John Edwards, este din ce in ce mai eclipsat de duelul celor doua staruri, el ocupand un indepartat loc trei, cu 16% din sufragii, potrivit unui sondaj CNN.

De partea republicanilor, alegerile din Iowa l-au propulsat pe Mike Huckabee pe primul loc, cu 25% din intentiile de vot la scara nationala, inaintea fostului primar al New Yorkului Rudolph Giuliani (20%) si a senatorului John McCain (19%). Fostul guvernator de Masachusetts, Mitt Romney, nu ocupa decat un indepartat loc patru (9%), dupa ce isi pusese mari sperante in aceste alegeri primare pentru a obtine o victorie republicana.