Evenimentul Zilei > Politica > Ce se întâmplă în PSD înainte de Crăciun. Anunțul făcut de Ciolacu
Ce se întâmplă în PSD înainte de Crăciun. Anunțul făcut de Ciolacu

Ce se întâmplă în PSD înainte de Crăciun. Anunțul făcut de Ciolacu

Marcel Ciolacu a anunțat că va ataca la CCR și modificările la OUG 114 pe care Guvernul vrea să le treacă azi prin angajarea răspunderii.

UPDATE:  Președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a anunțat luni, după ședința CEx, că va sesiza la CCR un conflict constituțional de natura juridică între Guvern și Parlament în legătură cu legea bugetului pentru 2020 pe care Executivul și-a asumat răspunderea.

„Deciziile politice. Bugetul de stat deoarece a fost venit prin asumarea răspunderii de către Guvern va fi atacat azi (luni – n.r.) de mine și de către președintele Senatului ca și conflict constituțional la CCR. Au fost prezenți și parlamentari. S-au interesat.

Nu există un precedent în Europa ca un Guvern să vină cu un buget fără dezbateri în Parlament. De la Ceaușescu încoace, de 30 de ani nu a mai fost așa ceva. Vom stopa ca altcineva în viitor să facă acest lucru. Domnul Orban va intra în istorie ca singurul premier care și-a permis acest lucru, nu numai din România, ci dintr-o Europă democratică”, a afirmat Marcel Ciolacu, la finalul CEx al PSD de luni la Parlament.

„În cursul zilei de 30 voi depune sesizare privind OUG 114. Cu alte cuvinte efectele OUG vor fi suspendate până CCR va da o decizie. Nu excludem varianta de moțiune în trei zile, în cazul în care și alte formațiuni politice vor dori să se alăture demersului nostru”, a conchis Ciolacu.


UPDATE:  Marcel Ciolacu a anunțat că în ședința Comitetului Executiv de luni a fost luată decizia să fie anulată hotărârea de suspendare a lui Robert Negoiță din PSD.

„Am suspendat sau am anulat decizia de suspendare a dl Robert Negoiță. Din acest moment decizia îi aparține dacă vine în partid și va dori să candideze din partea PSD, cum a făcut-o și data trecută pentru Sectorul 3”, a declarat liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, la finalul CEx.


UPDATE. Liderii PSD au luat două decizii importante. Astfel, conform informațiilor de ultim moment, social-democrații vor face o sesizare la Curtea Constituțională privind bugetul. A doua ține de moțiunea de cenzură, iar PSD nu va face nicio mișcare în acest sens.

––––––––––––––––––––––––––-

Totodată, PSD ia în considerare şi sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu angajarea răspunderii Guvernului pe modificările la Ordonanţa de urgenţă 114/2018, urmând să fie atacată pe fond, nu pe formă, au mai precizat sursele citate.

CExN al PSD va mai lua în discuţie o propunere a liderului interimar al social-democraţilor, Marcel Ciolacu, privind modalitatea candidaturii la conducerea formaţiunii la congresul din luna februarie.

Marcel Ciolacu a anunţat vineri că va propune Comitetului Executiv Naţional al PSD, care va avea loc luni, ca la Congresul partidului, care va avea loc în luna februarie, ca viitoarea conducere a partidului să fie aleasă pe bază de moţiune, fiecare candidat urmând să vină cu propria echipă şi cu propriul program politic.

„Congresul va avea loc cel târziu până pe data de 29 februarie. La 1 martie partidul trebuie să fie în precampania alegerilor locale. (…) Eu am venit cu solicitarea şi în faţa colegilor şi să vin pentru un vot luni, la Comitetul Executiv, ca la congres candidaturile să fie pe moţiuni, asta însemnând – cel care candidează la funcţia de preşedinte, pe o perioadă limitată, printr-un congres extraordinar, să vină cu o echipă, cu un program politic, cu o viziune nouă asupra acestei perioade, în primul rând cu privire la alegerile locale şi parlamentare care vor avea loc anul viitor. E un mod mult mai european şi nu mai transformăm Congresul PSD în lupta pentru funcţii. (…) Fiecare va veni cu viziunea lui şi cu modificările la statut. (…) Fiecare candidat la funcţia de preşedinte va veni cu o echipă şi cu un program politic, iar congresul va alege drumul şi mesajul şi linia partidului”, a declarat Ciolacu la DC News.

El a menţionat că va propune şi „anumite modificări” la Statutul PSD, care trebuie convenite în CExN al PSD.

În ceea ce priveşte situaţia din PSD, liderul formaţiunii a spus că există o analiză în curs, care, până la campanie, va fi „foarte clar explicată”.

Un alt punct de pe ordinea de zi s-ar putea referi la reprimirea în PSD a primarului sectorului 3, Robert Negoiţă.

Ciolacu a precizat tot vineri că va îndrepta situaţia în privinţa colegilor excluşi sau suspendaţi abuziv din PSD şi a anunţat că la Comitetul Executiv Naţional de luni va propune revenirea în partid a primarului sectorului 3, Robert Negoiţă.

„O să propun să ştergem acea sancţiune în acest CExN. (…) Cred că locul lui Robert este înapoi în PSD. Eu am această posibilitate să încerc măcar juridic să îndrept anumite greşeli. Deciziile au aparţinut celorlalţi. Şi mai sunt colegi care au plecat la Pro România – 22 de parlamentari – este o decizie care ţine de preşedinţii de organizaţii.

Conducerea centrală nu are voie să ia decizii până când organizaţiile nu se exprimă în interior şi astfel aşezăm baza partidului pe nişte principii democratice. (…) Victor Ponta este liderul unui partid politic. Mai mult, dânsul s-a exprimat foarte clar că nu doreşte să revină în PSD, lucrurile sunt închise. Noi nu am exclus o viitoare reîntregire a stângii sau o viitoare colaborare la alegerile locale şi parlamentare, e un lucru normal, raţional. (…) În schimb, am stabilit să nu ne mai unim de dragul de a ajunge la guvernare. (…) Nu exclud un proiect naţional comun, lucrul acesta trebuie să vină ori de la liderii politici ori de la preşedintele României”, a detaliat liderul interimar al PSD.