Nu mai departe decât sâmbătă, 26 mai, se împlinesc exact patru ani de când liberalii au trăit un veritabil moment istoric: liderul partidului, Crin Antonescu, a demisionat, ca și Klaus Iohannis, din funcția de prim-vicepreședinte, iar Delegația Permanentă a votat, cu doar trei abțineri și un vot contra, trecerea liberalilor români în familia europeană a PPE.

Până la congresul PNL, care a urmat și care l-a propulsat pe Klaus Iohannis în fruntea partidului, n-a mai fost decât o lună și ceva, în același moment fiind consfințită și fuziunea cu PDL, pregătită tot de noul lider al urmașilor Brătienilor. Apropo, joia asta se împlinesc 143 de ani de când Ion C.Brătianu înființa, la 24 mai 1875, Partidului Național Liberal, devenind și primul său președinte…

Alegerea lui Klaus Iohannis ca lider al liberalilor a fost susținută și salutată în Congres de mesajul video transmis de Joseph Daul, președintele PPE, cel care – din cât se spune – îl cultivase anterior pe Crin Antonescu, convingându-l să rupă alianța cu PSD-ul lui Ponta și prezentându-l doamnei Angela Merkel, cu recomandările de rigoare. Zis și făcut, drept care tot Crin Antonescu a fost cel care l-a “descoperit” pe Iohannis la Sibiu și l-a adus în PNL, oferindu-i ulterior chiar funcția de prim-vice al partidului, pentru ca el însuși să ajungă să… demisioneze și să se retragă din politică definitiv, stabilindu-se (cu familia) la Bruxelles!

Vă întrebați, probabil, de ce am evocat toate aceste întâmplări exact acum, dar v-am și oferit răspunsul, amintind că sâmbătă, 26 mai, se împlinesc patru ani de la trecerea PNL la PPE. Observ, însă, că scenariul de atunci e pe cale să se repete întocmai .Dar, să luăm evenimentele cronologic… La începutul acestei luni, o știre a explodat pe scena noastră politică, anunțându-se că europarlamentarul Siegfried Mureșan a decis să treacă de la PMP, pe listele căruia fusese ales și trimis la Bruxelles, la PNL. Surpriză și evidentă lipsă de recunoștință, ca să nu-i spunem chiar trădare, de vreme ce ,totuși, ambele partide autohtone sunt membre ale PPE. Nu putem omite însă realitatea, că tânărul Mureșan a fost descoperit și adus de la Hunedoara de Traian Băsescu, care l-a și propulsat în poziția de parlamentar european, ba l-a și propus acum câteva luni chiar pentru funcția de prim-ministru al României, idee fluturată din nou acum, în perspectiva strădaniilor lui Klaus Iohannis de a-și asigura un nou guvern al său.

Zilele trecute însă, Siegfried Mureșan a respins categoric o asemenea posibilitate, anunțând că nu dorește nimic altceva decât continuarea activității sale în grupul PPE de la Bruxelles, unde are responsabilități importante. A reiterat acest lucru cu prilejul interviului pe care l-a acordat la 8 mai în București unde, coincidență sau nu, a sosit a doua zi și… Joseph Daul pentru o întâlnire cu Ludovic Orban,chipurile în vederea unor consultări privind „proiectul viitorului buget al Uniunii Europene, fondurile structurale și siguranța alimentară a cetățenilor”. Vă închipuiți, deci, ce cuvânt greu trebuie să aibă liderul PNL în conturarea viitorului buget european și ce griji îl frământă și pe el cu privire la siguranța noastră alimentară!

Realitatea este că, la fel de întâmplător, peste alte trei zile de la consultările de la București cu președintele PPE, Ludovic Orban a fost primit personal de Angela Merkel, din delegația sa făcând parte și proaspătul liberal Siegfried Mureșan. Ai putea să crezi că trăim repetarea aceluiași scenariu din 2014 când, tot grație abilelor consultări ale domnului Joseph Daul cu Crin Antonescu, via Angela Merkel, PNL a intrat în PPE, descoperindu-l pe Klaus Iohannis și înghițind PDL-ul. Singura deosebire e că, de astă dată, cel descoperit se numește Siegfried Mureșan, ca viitor înlocuitor al lui Ludovic Orban, ba poate și ca succesor al lui Iohannis, nu-i așa?!

 

Te-ar putea interesa și: