Evenimentul Zilei > Actualitate > La Miercurea Ciuc a avut loc prezentarea oficială a Tuşnad Cycling Team, singura echipă continentală de ciclism din România
La Miercurea Ciuc a avut loc prezentarea oficială a Tuşnad Cycling Team, singura echipă continentală de ciclism din România

La Miercurea Ciuc a avut loc prezentarea oficială a Tuşnad Cycling Team, singura echipă continentală de ciclism din România

Singura echipă continentală de ciclism din România, Tuşnad Cycling Team, a fost prezentată oficial miercuri seara, la Miercurea Ciuc, în prezenţa fanilor şi a reprezentanţilor sponsorilor.

Evenimentul a avut la Cofetăria Novak, din centrul municipiului Miercurea Ciuc, deţinută de liderul echipei, Eduard Novak, unde s-au trecut în revistă rezultatele anului 2015 şi s-au prezentat priorităţile acestui an.

          Liderul Tuşnad Cycling Team, Eduard Novak, a declarat că îşi doreşte crearea unui centru puternic de juniori la Miercurea Ciuc, care să asigure viitorul echipei dar şi crearea, în viitor, a unei puternice echipe de junori pentru România.

“Proiectul meu cu echipa se axează mai mult pe copii, pe juniori, deoarece ei sunt viitorul. Şi acum vorbesc şi ca preşedinte al Federaţiei, pentru că vreau să fac un centru important de juniori aici, în Miercurea Ciuc şi în această zonă. România are nevoie de o echipă de juniori puternică, de o bază solidă”, a afirmat Eduard Novak.

În acest sens, la Tuşnad Cycling Team a fost adus din Franţa directorul sportiv Florent Horeau, fiind pentru prima dată când echipa lucrează cu un tehnician din această ţară, rolul acestuia fiind să implementeze sistemul francez şi să se ocupe, cu precădere, de lotul de juniori. 

          “Un mare câştig este directorul sportiv şi să nu uităm faptul că pe lângă echipa continentală avem şi 15 copii  în care avem o mare încredere şi din care ne vom asigura viitorul echipei. Directorul sportiv provine dintr-o ţară unde acest sport are tradiţie. Pot să spun că el, din punct de vedere organizatoric şi ca sistem de antrenament ştie mult mai mult ca mine. El aduce sânge proaspăt în zona ciclismului local şi ciclismului românesc şi l-am adus în special pentru copii, astfel încât ei să primească de la  început cele mai bune informaţii. Acum începe efectiv educaţia, nu la 25 ani. Deci, trebuie să o luăm pas cu pas şi eu cred că potenţial fizic avem, în tinerii noştri, în copii, este cerere, din ce în ce mai mulţi copii doresc să vină în acest sport şi sperăm ca peste câţiva ani să fim o echipă puternică, cu ciclişti crescuţi de noi”, a declarat liderul Tuşnad Cycling Team.

În echipa continenatală Tuşnad Cycling Team vor evolua, în premieră, stranierii Artem Topchanyuk (Ucraina) şi francezul Tom Bossis, ambii căţărători, de la care se aşteaptă rezultate bune la Turul Sibiului, dar şi rutierul ungar  Kenyeres Abel-David, din Ungaria. De asemenea, echipa este formată din liderul Eduard Novak, Andrei Nechita, Sebestyen Szabolcs, Barbu Andrei, Vlad Dobre, Sarany Zsolt şi Szasz Botond.

Cunoscutul ciclist român Andrei Nechita, campion naţional şi participant la Olimpiada de la Londra, concurează pentru prima dată la Tuşnad Cycling Team, iar liderul echipei, Eduard Novak, speră că va avea rezultate bune şi va reuşi să obţină puncte pentru calificarea la Olimpiada de la Rio de Janeiro.

  „Andrei a crescut în Italia, este aproape un ciclist italian, acolo a învăţat acest sport, a vrut să rămână acolo, însă sunt foarte multe probleme financiare în Italia şi foarte mulţi concurenţi italieni. Anul acesta nu a prins echipă şi într-un fel am sărit în ajutorul lui, să nu-şi întrerupă cariera. A venit la Tuşnad, pentru mine este de două ori câştig- în primul rând ca preşedinte de Federaţia şi ca şi conducător de echipă, că avem un ciclist care are echipă şi îi dăm şanse de calificare pentru Olimpiada de la Rio”, a afirmat Eduard Novak.

 La Tuşnad Cycling Team vor evolua şi doi dintre cei mai buni ciclişti de trial din România,  respectiv Orban Barra Gabor, deţinător al unor recorduri mondiale în domeniu şi Janosi Levente, care vor reprezenta echipa la numeroase concursuri internaţionale.

  De asemenea, Tuşnad Cycling Team are şi echipa de paraciclişti, formată din Eduard Novak, Olah Attila, şi Robert Tămârjan. Doi dintre aceştia, respectiv Attila Olah şi Eduard Novak sunt calificaţi pentru Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro.

  Echipa Tuşnad Cycling Team va concura, în acest an, la concursuri în România, Ungaria, Slovacia, Polonia, Serbia, Franţa sau Azerbaijan. Prima cursă importantă a sezonului este Turul Azerbaijanului (6-10 mai) care va fi transmis live pe Eurosport şi va fi  ceva special pentru echipa noastră, întrucât vom putea fi vizionaţi în direct pe Eurosport. De asemenea,  dorim obţinerea unor rezultate foarte bune la Turul Sibiului, cel mai important concurs din România şi la Turul Ţinutului Secuiesc, care este pentru noi un concurs de suflet.

 „Suntem o echipă continentală de şapte ani, mă mândresc foarte mult cu acest lucru. Suntem printre puţinele echipe din Europa, din liga aceasta continentală şi procontinentală care are o asemenea vechime şi în fiecare an am reuşit să ne situăm în primele 40-50 de echipe la nivel internaţional, din 140 echipe. Deci, neavând un buget foarte mare încercăm şi anul acesta să avem aceleaşi rezultate”, a spus Eduard Novak.

 Liderul echipei şi campionul paralimpic Eduard Novak a mai subliniat că, personal, a avut un început de an foarte bun, că se simte mult mai concentrat la antrenamente şi a început să-şi recapete motivarea pentru a câştiga o nouă medalie olimpică la Rio de Janeiro. În afară de cursele cu echipa, Eduard Novak va lua startul, la finalul lunii iulie, la Campionatul Mondial din Elveţia, unde speră într-un rezulta cât mai bun.

 „Am un Campionat Mondial, în Elveţia, la sfârşitul lui iulie şi la fel ca la Campionatul Mondial de Pistă vizez un podium, să fiu aproape de locul întâi şi, cine ştie, poate aş putea să câştig. Însă, cea mai importantă este pregătirea constantă, fără întreruperi, fără accidentări. Nu sunt înfometat pentru medalia de aur, pentru Campionatul Mondial, însă vreau să mă simt din ce în ce mai sigur şi să am asigurat locul meu pentru Olimpiadă”, a mai spus Eduard Novak.