Evenimentul Zilei > International > LA LIBRE BELGIQUE: Huawei: Trump îşi ameninţă aliaţii ca va înceta să le împărtăşească informaţii
LA LIBRE BELGIQUE: Huawei: Trump îşi ameninţă aliaţii ca va înceta să le împărtăşească informaţii

LA LIBRE BELGIQUE: Huawei: Trump îşi ameninţă aliaţii ca va înceta să le împărtăşească informaţii

Preşedintele Donald Trump a ameninţat că va înceta sa mai transmită informaţii ţărilor europene care acceptă să lucreze cu gigantul chinez Huawei la instalarea reţelei 5G, a afirmat, duminică, ambasadorul american în Germania, Richard Grenell.

Washingtonul exercită de mai de multă vreme presiuni asupra ţărilor europene pentru a le convinge să nu acorde acces companiei Huawei în viitoarele lor reţele de telecomunicaţii 5G, văzând în asta un risc de spionaj.

Preşedintele Trump „mi-a dat instrucţiuni să spun clar că orice naţiune care decide să folosească un distribuitor 5G care nu este demn de încredere pune în pericol capacitatea  noastră de a transmite informaţii la cel mai înalt nivel”, a scris dl Grenell pe Twitter.

El a precizat că Donald Trump l-a sunat din avionul prezidenţial Air Force One ca să-i transmită acest mesaj.

Aliaţi-cheie europeni, în special Marea Britanie şi Franţa, au arătat că nu intenţionează să împiedice Huawei să participe la viitoarele lor reţele de telecomuniucaţii 5G, impunându-i totuşi anumite restricţii.

În marja Conferinţei de securitate de la München, (în sudul Germaniei), ministrul american al afacerilor externe, Mike Pompeo, a denunţat „calul troian” care este, în opinia sa, compania chineză. Implicarea în reţelele 5G occidentale va duce, în opinia sa, la transferul datelor tuturor utilizatorilor către „Partidul Comunist Chinez” şi „serviciile secrete chineze”.

La rândul său, tot la München, şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, i-a invitat pe europeni sa facă o „alegere independentă şi înţeleaptă” respectând „echitatea faţă de toate întreprinderile”.

Statele Unite au pus în mai 2019 grupul chinez pe o listă neagră, obligând de facto companii americane şi rezidenţi în Statele Unite să găsească alţi furnizori pentru echipamentele lor de telecomunicaţiiá

Traducerea: Gabriela Sîrbu, RADOR