Evenimentul Zilei > Social > Gustări perfecte în sezonul rece. Dr Mihaela Bilic: „Sunt de șase ori mai concentrate în nutrienți”
Gustări perfecte în sezonul rece. Dr Mihaela Bilic: „Sunt de șase ori mai concentrate în nutrienți”

Gustări perfecte în sezonul rece. Dr Mihaela Bilic: „Sunt de șase ori mai concentrate în nutrienți”

Dr Mihaela Bilic a explicat de ce fructele și legumele uscate sunt cea mai bună alternativă în sezonul rece. Acestea au multe beneficii pentru sănătate și conțin puține calorii.

Dr. Mihaela Bilic sare în ajutorul femeilor și le explică de ce să aleagă în sezonul rece fructe și legume uscate. Lumea culinară a evoluat și au apărut noi alternative pentru gustul fiecăruia.

Ce gustări să alegi în sezonul rece?

“Au fost vremuri când nu existau frigidere, congelatoare sau conserve. Au fost vremuri când roșiile și ardeii grași nu creșteau în sere, și nici din Turcia sau din Spania nu veneau. În acele vremuri, fructele și legumele erau uscate, deshidratate, că să fie păstrate peste iarnă.

Bunica le numea „poame” și erau felii de mere înșirate pe sfoară, ce se atârnau sub grindă, asemenea decorațiunilor de Crăciun. Ardeii tot așa erau uscați, ca șiraguri. Cât despre roșii și prune, ele se puneau pe rogojină la soare încă din vară, ca să se stafidească cu totul.

Astăzi privim chipsurile deshidratate din fructe și legume că pe o curiozitate. De ce am mânca felii de măr cauciucate și neapetisante, când avem mere proaspete în orice moment al anului? Țineți cont că ne săturăm doar atunci când mestecăm. Un aliment care nu are multe calorii și necesită mult mestecat este ideal pentru siluetă. Fructele și legumele uscate sunt o ronțăială sănătoasă, o alternativă la produsele procesate și ambalate.

Pot fi o variantă de gustare în cazul copiilor care au stomacul mic și care se plictisesc de mestecat înainte să termine un fruct. Pentru ei, fructele uscate reprezintă o esență de fruct. Sunt de șase ori mai concentrate în nutrienți decât fructul proaspăt. La drum sau în călătorii, fructele și legumele deshidratate sunt o gustare comodă și ușor de transportat. Iar dacă stați pe canapea și vreți să ronțăiți ceva, cu astfel de chipsuri calmați stresul și protejați silueta.“, a declarat aceasta.

Secretele unei vieți sănătoase

“În afară de deshidratare, mai există o variantă de a transforma legumele în chipsuri: prăjirea în ulei. Pe cât este de gustoasă, pe atât este de calorică. Deci, atenție la cantitate! Indiferent că este vorba de chipsuri de cartofi sau de rădăcionase, prezența uleiului le crește concentrația calorică de patru până la zece ori. Un cartof fiert are 90 de calorii și ajunge la 450 de calorii când e transformat în chipsuri. Vinovate sunt cele trei-patru linguri de ulei.

În cazul fructelor, se folosește scufundarea în soluție de zahăr sau miere, iar metoda se numește confiere, cu același efect de îmbogățire asupra conținutului caloric.

Dar, înapoi la deshidratarea simplă, prin căldură. Odată eliminată apa din structura lor, fructele și legumele se pot păstra mai mult timp. Devin mult mai gustoase și mai hrănitoare. Le puteți prepara singuri, în tava de la cuptor. Se lasă la uscat timp de trei, patru ore, la 90-100 de grade. Ca legume puteți folosi măsline, cartof, dovleac, sfeclă, morcov sau țelină, natur sau stropite cu ulei, condimente și ierburi aromate.

Fructele precum măr, banană, pară, ananas sau gutie poți fi și ele tăiate în cuburi sau în felii parfumate cu scorțișoară, miere sau zahăr vanilat și băgate apoi la cuptor. Este o experiență amuzantă și intersantă, o joacă în bucătărie de care ne putem bucura cu toții. În final, avem și beneficii pentru sănătate, este o metodă de a include cât mai multe legume în dieta noastră de zi cu zi“, a încheiat Dr. Mihaela Bilic, potrivit stirileprotv.ro

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: