Evenimentul Zilei > Social > La ATI, oricând se poate declanşa o traedie! „Pacienților COVID li se dă prea mult oxigen”
La ATI, oricând se poate declanşa o traedie! „Pacienților COVID li se dă prea mult oxigen”

La ATI, oricând se poate declanşa o traedie! „Pacienților COVID li se dă prea mult oxigen”

La ATI oricând se poate declanşa o traedie! Avertismentul îl dă președintele Societății ATI. Expertul spune că pacienților COVID li se dă prea mult oxigen. La orice scânteie se poate întâmpla o tragedie.
La ATI oricând se poate declanşa o traedie! Avertismentul îl dă președintele Societății ATI.  Preşedintele Societăţii Române de Anestezie si Terapie Intensivă, Şerban Bubenek, atrage atenţia că în unele secţii se întâmplă un non-sens medical. Pacienţilor li se administrează prea mult oxigen. Din acest motiv se pot declanşa incedii.

Şerban Bubenek: „Se întâmplă și alte lucruri care nu ar trebui să se întâmple. Se administrează oxigen în exces în fluxuri de peste 10-12 litru.

La ATI oricând se poate declanşa o traedie!

Şi continuă: „De multe ori ni se spune că a primit pacientul oxigen de la două surse, adică vreo 40 de litri pe minut. Asta e un non-sens medical. Niciun pacient cu o masca simplă nu poate să consume mai mult de 10-12 litri pe minut.

Dacă tu îi dai 35, ceilalți 25 de litri se răspândesc în atmosfera din salon, creează o concentrație mare la care orice scânteie, orice electricitate chiar și statică care produce o scânteie, care poate să apară din orice motiv – frecarea unui material textil sau un aparat care să producă o mică scânteie, că-i telefon mobi, că-i laptop… se poate întâmplă o tragedie”, a declarat preşedintele.

„Pacienților COVID li se dă prea mult oxigen”

„Tratamentul cu oxigen că medicament în fluxuri mai mari de 3,4 litri pe minut este o faza pe care colegii de ATI o știu foarte bine, alte specialităţi care nu au această abilitate şi care au fost obligaţi… Deși am informat, am ținut webinarii cu lucrul asta…. în unele locuri s-a înțeles, în altele nu”.

Întrebat dacă acest lucru îi face rău pacientului, expertul a răspuns:

„În principiu nu, dar usucă mucoasa nazală și pot să creeze un disconfort în plus, altfel e un non-sens ca pe mască să pui mai mult de 12, 13 litru.
Niciun atlet nu poate să absoarbă mai mult de 15 litru pe minut. Un pacient dispneic nici atât. Nu recomandăm administrarea. De ce se întâmplă? Colegii văd că au saturație proastă, dar soluția în aceste situații e chemarea unui medic reanimator și transfer în reanimare, unde poate fi pus pe astfel de sistem cu flux înalt care nu mai usucă mucoasa, sau dacă nici așa nu e suficient, ventilația mecanică invazivă sau non-invazivă”, a concluzionat expertul la Digi24.