Medicul Șerban Bubenek: „E mai bine acasă, izolat, decât în reanimare intubat”

Medicul Șerban Bubenek: „E mai bine acasă, izolat, decât în reanimare intubat”

Românii trebuie să înțeleagă că este mai bine să rămână în izolare acasă, în această perioadă, în care se înregistrează o creștere a numărului de îmbolnăviri cu noul coronaivurs, decât să contacteze virusul și să ajungă în spital, să fie intubați.

Președintele Societății Române de Anestezie Terapie Intensivă, profesorul Șerban Bubenek, susține că am avut noroc deoarece pandemia de coronavirus a izbucnit în România la aproximativ o lună după ce primele cazuri au fost înregistrate în alte state. Astfel, medicii au avut timpul necesar să se pregătească, preluând informații vitale din exemplele oferite de alte state europene în care a ajuns virusul, precum Italia și Spania.

„Am avut noroc că la noi a început pandemia la o lună după Italia și am avut timp să ne pregătim, pentru că altfel ar fi fost mult mai rău. (...) Viața noastră nu a fost ușoară, nu este ușoară, pentru că nu vedem nicio luminiță la capătu tunelului, nu avem niciun medicament miraculos care să scadă mortalitatea”, a arătat profesorul Șerban Bubenek.

Potrivit spuselor sale, în acest context, în condițiile în care un viitor vaccin este anunțat abia pentru anul viitor, medicii și populația nu trebuie să lase garda jos și să facă ce trebuie pentru a limita cât mai mult numărul de îmbolnăviri.

„Vaccinul se anunță undeva, în cel mai bun caz, la începutul sau la mijlocul anului viitor. Asta nu ne face să dăm garda jos și trebuie să recunosc că cel mai greu tribut l-au plătit colegii noștri anesteziști reanimatori din spitalele de Boli Infecțioase și din spitalele de suport COVID”, a spus medicul.

Profesorul Bubenek a avertizat că unul dintre motivele pentru care numărul de îmbolnăviri cu COVID-19 a explodat în această perioadă este legat de lipsa de responsabilitate și inconștiența persoanelor tinere, care nu s-au confruntat cu amenințări și probleme majore.

„Suntem într-un trend care vine din inconștiența veselă a unor generații recente, care n-au cunoscut nici războiul, nici foametea, nici comunismului, care s-au născut liberi - și foarte bine că s-au născut liberi - dar a căror conștiință civică comunitară nu depășește curtea blocului”, a arătat profesorul Bubenek.

Profesorul a atras atenția, celor care nu respect reglementările impuse de autorități și refuză să se conformeze regulilor de protecție sanitară, că este mai bine să fie izolați la domiciliu decât să contacteze boala și să ajungă la spital.

„Pentru că altfel e foarte simplu să înțelegi că e mai bine acasă, izolat, decât în reanimare intubat, că nu ai niciun drept să duci acasă o astfel de boală care poate omorî repede pe cei care îți sunt dragi, apropiați”, a subliniat dr. Bubenek, conform unui interviu acordat Antena3.

Situație alarmantă la Timișoara. Spitalul COVID nu mai are locuri libere. Ce se întâmplă cu pacienții

Procedura de testare pentru COVID-19 în Austria, văzută de o româncă: „Simplu și eficient”

Ne puteți urmări și pe Google News