Parchetul European va trebui să devină operational la sfârșitul anului viitor, în noiembrie 2020, astfel că în primul mandat, noul procuror șef se va ocupa în principal de organizarea structurii. În cei șapte ani pe care îi va petrece la conducerea EPPO, fosta șefă a DNA va avea de rezolvat problemele de natură administrativă, astfel încât viitoare insitituție să-și poată desfășura activitatea în bune condiții. De asemenea, rolul ei va fisă stabilească relații de colaborare cu autoritățile judiciare din țările participante.

Parchetul European (EPPO) va fi un organism independent al Uniunii Europene și se va ocupa cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a persoanelor care comit infracțiuni împotriva bugetului UE. Vor fi anchetate faptele de corupție, de fraudă și de fraudă transfrontalieră cu TVA, pentru sume de peste 10 milioane de euro. De asemenea, viitoarea instituție s-ar putea ocupa, în viitor, și de alte fapte penale, precum terorismul.

Viitorul Parchet European va avea sediul central în Luxemburg și va fi format dintr-un procuror-sef și un colegiu de procurori care vor reprezenta țările participante. Rolul acestora va fi să coordoneze investigațiile curente pe care le vor derula procurorii delegați în fiecare stat participant. Până la acest moment, și-au dat acordul pentru înființarea și funcționarea Parchetului European un număr de 22 de state. Alte cinci state, care nu sunt parte, Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca vor putea decide să se alăture în orice moment.

Reamintim că Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au semnat, pe 24 septembrie, acordul prin care Laura Codruta Kovesi a fost desemnată candidat comun pentru poziția de procuror șef european.