Klaus Iohannis, vizită în SUA. Va participa la „Oscarurile de la Washington”

Klaus Iohannis, vizită în SUA. Va participa la „Oscarurile de la Washington” Sursa foto: Presidency

Klaus Iohannis a început astăzi o vizită în SUA, conform informațiilor de pe BoardingPass, un site specializat în știri din domeniul aviației. Președintele călătorește un avion privat de lux, același cu care a fost și în călătoriile sale din Africa și Coreea de Sud.

Klaus Iohannis, călătorie cu avion de lux spre SUA

Conform informațiilor neoficiale oferite de BoardingPass, un site specializat în informații despre aviație, Președintele României va efectua o vizită oficială în Statele Unite începând cu data de 6 mai 2024.

„Iohannis își va începe călătoria luni, nu de la București, și va zbura, probabil, spre Washington DC cu un avion privat de tip Gulfstream G550 operat de Global Jet Luxemburg”, mai arată cursa citată.

Conform sursei citate, „avionul va fi același cu care președintele țării a mai zburat în anul 2023 în deplasările oficiale din Emiratele Arabe Unite (martie 2023) și în "turneul african" din Kenya, Tanzania, Capul Verde și Senegal (noiembrie 2023), dar și în aprilie 2024 în Coreea de Sud”.

Ne puteți urmări și pe Google News
avion Klaus Iohannis

Sursă foto: Facebook

Milioane de euro cheltuite pentru călătoriile Președintelui

Numărul deplasărilor externe efectuate de președintele Klaus Iohannis în 2023, în total de 29, este impresionant. Președinția a înregistrat cheltuieli mai mari cu 24,5 milioane de lei în comparație cu anul 2022.

Costul deplasărilor lui Klaus Iohannis a fost de 8 milioane de euro pentru Administrația Prezidențială în 2023, iar avioanele de lux folosite în acest scop au decolat în cea mai mare parte din Sibiu.

„Toate deplasările mele sunt anunţate, oportune, în interesul României şi cu respectarea integrală a legislaţiei în vigoare”, a declarat recent Klaus Iohannis, cu privire la călătoriile sale.

Când a fost întrebat de ce a optat pentru toate acele deplasări cu un avion de lux, președintele a ales să răspundă cu un ton ironic:

„Nu ştiu cum definiţi un avion de lux. Eu am venit cu o aeronavă mică”.

Klaus Iohannis participă la „Oscarurile de la Washington”

Premiile Atlantic Council din Statele Unite sunt cunoscute în mass-media ca "Oscarurile de la Washington". Printre laureați se numără președintele României, Klaus Iohannis, secretarul american al Comerțului, Gina Raimondo, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, generalul Christopher G. Cavoli, și actrița și producătoarea Michelle Yeoh. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc în cadrul unei cine la Waldorf Astoria, Washington DC, și va fi marcată de participarea multor personalități de seamă. Potrivit unui comunicat de presă emis de Atlantic Council, evenimentul va avea loc miercuri, 8 mai.

„În acest an, Atlantic Council îl va onora pe președintele României, Klaus Werner Iohannis, cu Premiul Distinguished International Leadership Award pentru cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară a României și pentru rolul său de lider transatlantic și european”, a informat sursa citată.

Stephen J. Hadley, președintele Consiliului Consultativ Internațional al Consiliului Atlantic și fost consilier pentru securitate națională al SUA, va fi gazda prezentării președintelui Iohannis și îi va înmâna premiul acestuia.

În fiecare an, premiile Distinguished Leadership adună o audiență internațională de elită, formată din peste șase sute de lideri politici, oameni de afaceri, militari, artiști și lideri ai societății civile, pentru a celebra persoanele care exemplifică cele mai înalte standarde ale relației transatlantice.