Anunțul șefului statului cu privire la acest aspect a venit deoarece legea privind starea de alertă nu poate intra în vigoare pe 15 mai, fiind nevoită să respecte anumiți pași procedurali. Însă, Klaus Iohannis a anunțat că România nu va avea vid legislativ în ceea ce privește aplicarea măsurilor speciale aplicate împotriva epidemiei de coronavirus.

Am văzut ieri că unii parlamentari erau gata să facă inoperabilă și legea pentru starea de alertă. Într-o situație de urgență sau de alertă, guvernul, indiferent de partid, trebuie să ia măsuri imediate. În ultimele săptămâni, s-au văzut deficiențele statului, însă pot fi depășite dacă președintele și guvernul lucrează cum trebuie. Aceștia trebuie să înțeleagă responsabilitățile pentru a proteja cetățenii.

Am văzut discuții că legea intră în vigoare abia luni, iar unii politicieni alimentează ideea de vid legislativ. Dragi români, nu vor urma 3 zile fără restricții. Virusul nu ține cont de acte legislative. Renunțarea la regulile bune ar însemna un lucru grav. Avem un cadru legal în vigoare, iar în baza lui se vor lua decizii pentru ca în următoarele 3 zile inclusiv să avem reguli care să nu ne pună în pericol”, a declarat președintele Iohannis.