Kim Jong-un: „Forțele nucleare din Coreea de Nord trebuie să fie mai bine pregătite”

Kim Jong-un: „Forțele nucleare din Coreea de Nord trebuie să fie mai bine pregătite” Kim Jong Un. Sursa Foto: Dreamstime

Kim Jong Un consideră că forțele nucleare din Coreea de Nord „ar trebui să fie mai bine pregătite pentru a îndeplini rapid și cu acuratețe misiunea importantă de a descuraja războiul și de a dezvolta inițiativa în război, în orice moment”.

Coreea de Nord au lansat mai multe rachete balistice

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a supravegheat personal tragerile bateriilor de artilerie reactivă de calibru 600 mm, timp în care o țintă a fost lovită la o distanță de 365 km, a relatat Agenția Centrală de Știri din Coreea (KCNA). Potrivit acesteia, tragerile salvelor celor 18 rachete balistice cu rază scurtă de acţiune au fost efectuate ca răspuns la acțiunile provocatoare ale Republicii Coreea, transmite Reuters.

„Tragerea salvelor de rachete a avut loc în cadrul sistemului integrat de control al focului - o parte integrantă a sistemului de stat de control integrat al armelor nucleare”, scrie KCNA. La exerciții a luat parte un batalion al unei formațiuni de artilerie a Armatei Populare Coreene.

Kim Jong-un a subliniat că forțele nucleare ale Coreei de Nord „trebuie să fie mai bine pregătite pentru a îndeplini rapid și cu precizie misiunea importantă de a descuraja războiul și de a dezvolta inițiativa în război în orice moment”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: KCNA

Lansările de rachete vor spori izolarea Phenianului

Washingtonul consideră că lansarea de rachete de către Coreea de Nord la începutul acestei săptămâni va duce la o mai mare izolare a Phenianului, se arată într-o declarație a Departamentului de Stat.

„Statele Unite condamnă în cei mai fermi termeni posibil lansările RPDC din 27 și 29 mai folosind tehnologia rachetelor balistice, ceea ce reprezintă o încălcare directă a mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU”, se arată în document. Potrivit părții americane, aceste lansări „reprezintă o amenințare serioasă pentru Peninsula Coreeană, pentru regiune și pentru pacea și securitatea internațională și subminează, de asemenea, regimul global de neproliferare”.

„Acțiunile Coreei de Nord nu vor face decât să-i adâncească izolarea și să submineze stabilitatea și securitatea în Peninsula Coreeană”, a spus Departamentul de Stat. Departamentul a menționat că Statele Unite și aliații săi vor continua să prevină „primirea ilegală de fonduri de către RPDC”.

La rândul său, prim-ministrul japonez Fumio Kishida a numit aceste lansări o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și a menționat că Japonia a protestat în fața RPDC.

Luni, Coreea de Nord a încercat să lanseze și satelitul de recunoaștere Mulligyong-1-1 de la Centrul de Lansare a Sateliților Sohae.

Agenția Centrală de Știri din Coreea (KCNA) a raportat că lansarea s-a încheiat cu eșec - noul tip de vehicul de lansare a explodat în aer în timpul fazei de zbor în care a fost implicată prima etapă.

Coreea de Nord trimite saci de gunoi în Sud

În seara zilei de 28 mai, armata sud-coreeană a observat baloane cu saci de gunoi atașați, care veneau din Coreea de Nord. Până în seara zilei de 29 mai, aproximativ 260 de astfel de baloane au fost numărate în toată țara.

Sora liderului RPDC, Kim Yo Jong, a numit acțiunea o manifestare a „dreptului poporului din RPDC la auto-exprimare” și a cerut guvernului Republicii Coreea să respecte un astfel de drept. Ea a amintit că de câțiva ani Phenianul a cerut ca Seulul să nu mai trimită activiștilor pliante cu critici ascuțite la adresa autorităților Republicii Populare.

Kim Yo Jong a adăugat că există „anumite restricții care nu permit guvernului RPDC să oprească imediat” trimiterea de baloane, deoarece se referă la libertățile cetățenilor.

La 26 septembrie 2023, Curtea Constituțională a Republicii Coreea a anulat interdicția de a trimite pliante de propagandă către RPDC, constatând că această regulă „restrânge în mod excesiv libertatea de exprimare și de exprimare”.

Armata sud-coreeană sugerează că, odată cu schimbarea direcției vântului, RPDC ar putea trimite din nou baloane cu gunoi în Republica Coreea.