Detalii mai mult sau mai puţin reale din viaţa secretă a fostului lider sârb bosniac ies la iveală în presa internaţională.
Viaţa secretă pe care a dus-o Radovan Karadjici până în momentul capturării sale de către forţele de securitate sârbe a făcut obiectul unor largi dezbateri în presa internaţională. Ziarele şi agenţiile de presă se întrec în dezvăluiri, unele dintre ele dezminţite însă de apropiaţii fostului lider sârb bosniac.
Dezvăluirile făcute de cotidianul britanic „The Daily Telegraph“ despre viaţa amoroasă a suspectului de genocid reprezintă un exemplu elocvent. Metmorfozat într-un vindecător spiritual, ascunzându-se mereu de serviciile de informaţii, Radovan Karadjici a găsit timp pentru a avea o viaţă socială activă, inclusiv o amantă, scrie publicaţia citată. Psihiatrul Radovan Karadjici, care trăia sub numele de Dragan Dabici, expert în medicină alternativă, avea şi un local favorit, numit „Casa de Nebuni“. Acest bar era un loc de întâlnire pentru naţionaliştii nostalgici, pe pereţi fiind atârnate fotografii cu liderul politic al sârbilor bosniaci, Radovan Karadjici, şi cu cel militar, Ratko Mladici.
În plus, Karadjici nu ar mai fi luat legătura cu soţia sa, care locuieşte în Bosnia, găsindu-şi o nouă dragoste - o brunetă trecută de prima tinereţe, care îl însoţea la toate conferinţele. Mila Damjanov, 53 de ani, a negat categoric că ar fi fost amanta lui Karadjici. Între România şi Ruma Un alt subiect controversat este cel legat de localitatea în care a fost emis actul de identitate fals folosit de Karadjici. Agenţia italiană Adnkronos a relatat, citând surse apropiate anchetei, că acesta ar fi fost eliberat în România, cel mai probabil pe numele unei persoane decedate, relevă Mediafax.
Ulterior, postul sârb de radio B92 a relatat că documentul a fost emis în Ruma, localitatea sârbă din Voivodina. De asemenea, Ministerul Internelor de la Bucureşti a anunţat, ieri, că autorităţ ile române nu au eliberat nicio carte de identitate pe numele Dragan David-Dabici.
RELATĂRILE MARTORILOR Karadjici, arestat la plecarea în concediu
Radovan Karadjici se afla în autobuzul 73, în drum spre staţiunea balneară Izvorul Vrdnik, aflată în apropiere de Belgrad, în momentul în care a fost arestat, relatează „Daily Telegraph“. Ziarul citează declara- ţiile unei martore identificate doar cu prenumele Jasna. Karadjici avea asupra sa două telefoane mobile, un laptop, circa 600 de euro, un slip şi haine curate pentru două săptămâni, precum şi o icoană. Fugarul purta o pălarie de paie, citea un pliant şi avea o geantă de laptop. „Nu i-au cerut documentele şi au fost destul de duri cu el. Unul dintrei ei i-a spus: «Nu te mişca, te urmărim de 15 zile». I-au pus imediat cătuşele. (...) Unul dintre ofiţeri l-a îmbrâncit, iar acesta s-a împiedicat în timp ce cobora din autobuz“, a continuat martora. Ziarul precizează că episodul a avut loc vinerea trecută, cu trei zile mai devreme ca Belgradul ă anunţe arestarea lui Karadjici.
URMĂTOAREA ŢINTĂ
Presiuni pentru predarea lui Mladici
Capturarea lui Karadjici a adus Serbiei noi presiuni internaţionale pentru arestarea rapidă a liderului militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici. „Sârbii progresează în închiderea capitolului hidos al trecutului lor şi sper doar că Mladici va fi următorul“, a declarat secretarul de stat american Condoleezza Rice. Potrivit „The Daily Telegraph“, care citează surse din cadrul serviciilor de spionaj germane, Karadjici a fost arestat pe baza unor informaţii furnizate chiar de generalul Mladici. Hotărât să evite un proces la Haga şi să obţină unul în Serbia, Mladici ar fi negociat termenii arestării sale. Între timp, în oraşele Vişegrad şi Zvornik, din estul Bosniei, au fost lipite afişe de susţinere pentru Karadjici şi Mladici, cu mesajele „Preşedinte, suntem cu tine“ şi „Generale, nu te vom trăda“. VEZI ŞI: