"JUSTIȚIE FĂRĂ SECRETE!". EVZ cere Comisie parlamentară de anchetă pentru ARHIVA SECRETĂ A SIPA
Editura Evenimentul si Capital

"JUSTIȚIE FĂRĂ SECRETE!". EVZ cere Comisie parlamentară de anchetă pentru ARHIVA SECRETĂ A SIPA

Justitie fara secrete!
Autor: | | 3 Comentarii | 3056 Vizualizari

"Justiție fără secrete". Evenimentul Zilei declanșează un demers fără precedent în presa românească. Printr-o scrisoare deschisă adresată președinților celor două camere ale Parlamamentului cere înființarea unei comisii de anchetă. Arhiva cu documente secrete a SIPA, serviciul secret care se ocupa cu urmărirea vieții personale și profesionale a magistraților, este obiectivul propus de cotidianul nostru.

SCRISOARE DESCHISĂ

Stimate domnule Președinte al Senatului,

Stimate domnule Președinte al Camerei Deputaților

Noi, cotidianul Evenimentului Zilei,

în temeiul prevederilor art. 64 alin. (4) din Constituția României, republicată, și ale art. 19 alin. (1) din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 4/1992, republicat, vă solicităm

CONSTITUIREA UNEI COMISII DE ANCHETĂ

A CELOR DOUĂ CAMERE ALE PARLAMENTULUI

în vederea clarificării cauzelor și împrejurărilor care au condus la deficiențele de manipulare a documentelor din arhiva DGPA/SIPA, la utilizarea documentelor ce se regăseau în acea arhivă precum și în privința accesului unor persoane la aceste documente cu grade de clasificare strict secret, fără certificat ORNISS.

​Astfel, potrivit art. 19 alin. (1) din Hotărârea Parlamentului României nr. 4/1992, republicată, cu modificările și completările ulterioare: ”În condiţiile în care se consideră necesară clarificarea cauzelor şi împrejurărilor în care s-au produs evenimente sau au avut loc acţiuni cu efecte negative, precum şi pentru stabilirea concluziilor, răspunderilor şi măsurilor care se impun, la nivelul Parlamentului se pot constitui comisii de anchetă parlamentară.”

​Astfel cum a arătat publicația noastră, dar și alte ziare și posturi de televiziune în mai multe rânduri, există indicii credibile ca arhiva Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie - DGPA (fostul Serviciu Independent de Protecţie şi Anticorupţie - SIPA) din cadrul Ministerului Justiţiei să fi fost accesată în mod nelegal, ca anumite informații să fi fost copiate în mod nepermis și manipulate cu încălcarea legii.

​Mai mult, există probabilitatea ca informațiile la care au avut acces anumite persoane să fi fost folosite în scopuri nepermise, care se pot plasa în afara cadrului normativ aplicabil, de natură a fi denaturate valori fundamentale ale statului de drept:

  • independența justiției,
  • dreptul la un proces echitabil,
  • separația puterilor în stat.

​Așadar, situațiile relatate pe larg în cuprinsul publicației noastre, documentele făcute publice și mărturiile prezentate publicului, sunt suficiente pentru a se constitui o comisie de anchetă la nivelul celor două camere reunite, care să afle adevărul în legătură cu acele evenimente și să stabilească concluziilor, răspunderilor şi măsurilor care se impun.

Interesul legitim al publicului de a afla adevărul, eliberarea magistraților de sub posibila amenințare a folosirii unor documente strict secrete, nevoia unei justiții cu adevărat independente de factorul politic, reprezintă obiective de interes național, iar rolul Parlamentului este extrem de important nu numai în materie de legiferare, dar și de corectare a eventualelor derapaje de la principiile statului de drept.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate