În cazul în care Curtea va da dreptate Comisiei Europene, atunci cele trei ţări ar putea fi obligate la plata unor amenzi substanţiale.
La începutul lunii decembrie 2017, Comisia Europeană a decis trimiterea Ungariei, Poloniei și a Republicii Cehe în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu și-au îndeplinit obligațiile în calitate de state membre ale blocului comunitar în ceea ce privește primirea de refugiați.
„Ignorarea obligației de a prelua solicitanți de azil, întrucât este nebinevenită sau nepopulară, este un prim pas periculos către o distrugere a societății ordonate și structurate guvernate de statul de drept”, susține avocatul general al Curții de Justiție a Uniunii Europene, Eleanor Sharpston, potrivit Rador.
Potrivit unui comunicat citat de agențiile de presă, jurista europeană a respins argumentul conform căruia preluarea solicitanților de azil în număr mare ar împiedica cele trei state membre în cauză să apere siguranța și bunăstarea propriilor cetățeni. Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care nu este constrânsă de opinia avocatului general, se va pronunța asupra acestei chestiuni la o dată ulterioară