Evenimentul Zilei > Politica > JURNAL DE CAMPANIE: Gafele lui Iohannis îl distanţează, în sondaje, de Ponta. Scena electorală, divizată pe tema suspendării lui Băsescu
JURNAL DE CAMPANIE: Gafele lui Iohannis îl distanţează, în sondaje, de Ponta.  Scena electorală, divizată pe tema suspendării lui Băsescu

JURNAL DE CAMPANIE: Gafele lui Iohannis îl distanţează, în sondaje, de Ponta. Scena electorală, divizată pe tema suspendării lui Băsescu

Evoluţia pre-campaniei pentru alegerile prezidenţiale este surprinsă de cel mai recent sondaj INSCOP, care ne arată că Victor Ponta se distanţează faţă de principalul său contracandidat, Klaus Iohannis. Datele şi tendinţele acestei cercetări sunt confirmate şi de un sondaj AVANGARDE.

Evoluţia publică a candidatului ACL a fost marcată, în ultimele săptămâni, de o serie de gafe şi scandaluri pe care Klaus Iohannis, care pare a îmbrăţişa strategia tăcerii în relaţie cu presa, nu a reuşit să le lămurească. Tema politică centrală a începutului de săptămână se prefigurează a fi legată de propunerea unei noi suspendări a preşedintelui Traian Băsescu, la final de mandat. Iniţiativa, lansată în spaţiul public de Călin Popescu Tăriceanu, reuşeşte să divizeze din nou scena electorală românească.

Klaus Iohannis scade în sondaje cu fiecare gafă pe care o face. Candidatul ACL nu pare a fi în totalitate conectat la miza alegerilor prezidenţiale. Astfel, în ultimele zile acesta a reuşit să transmită public faptul că nu cunoaşte câte articole are Constituţia, refuzând totodată să spună ce prevede primul articol al legii fundamentale. În paralel, Iohannis nu a reuşit să facă lumină pe alte scandaluri legate de numele său, unul dintre cele mai importante fiind prezenţa sa la Grivco în toamna lui 2009. Pentru a compensa aceste sincope electorale, Iohannis a fost prezent în ultimele zile în teritoriu. Un popas electoral, care s-a dorit a fi cu o puternică încărcătură simbolică, a avut loc la Ţebea, unde Iohannis şi-a aranjat, flancat fiind de Mircea Moloţ, baron local PNL de Hunedoara, o baie de mulţime. Chiar dacă public încearcă să transmită că este apropiat de oameni, datele celor mai recente sondaje INSCOP şi AVANGARDE ne arată că oamenii nu sunt atât de apropiaţi de Iohannis. Candidatul ACL are o intenţie de vot sub potenţialul electoral al ACL, în contextul în care scorul cumulat al PNL şi PDL din sondaje (puţin peste 30%, conform datelor AVANGARDE) nu este atins şi de candidatul Iohannis (cu o intenţie de vot de sub 30%).

Ponta şi Tăriceanu vs. Iohannis, Udrea şi Macovei – divizarea scenei electorale pe tema suspendării preşedintelui. Principalul subiect de politică internă a începutului de săptămână este propunerea preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, privind posibila suspendare a preşedintelui Băsescu. Victor Ponta, preşedintele PSD, a declarat că în măsura în care preşedintele va încălca grav Constituţia, varianta suspendării preşedintelui poate fi discutată în partidul pe care îl conduce. Candidatul Ponta a declarat că orice zi în minus de mandat fără Traian Băsescu este importantă, subliniind însă că „cel mai important este să nu avem un al treilea mandat Basescu”, indicând în acest sens spre candidaţii Elena Udrea, Monica Macovei sau Klaus Iohannis drept continuatori ai politicilor preşedintelui Băsescu. De cealaltă parte, atât candidatul ACL, Klaus Iohannis, cât şi candidata PMP, Elena Udrea, sau independenta Monica Macovei au avut poziţii publice prin care au condamnat ferm iniţiativa lansată în spaţiul public de Tăriceanu.

Săptămâna care începe va fi, din nou, una tensionată, care va forţa candidaţii să exprime poziţii pe o serie de teme extrem de importante. Alături de propunerea de suspendare a preşedintelui Băsescu, zilele de luni şi marţi vor fi marcate de votul pe reducerea CAS din Camera Deputaţilor, respectiv de anunţul lui Jean Claude Juncker cu privire la nominalizările noilor comisari europeni, respectiv a portofoliilor pe care aceştia le vor ocupa.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: