Evenimentul Zilei > Economie > Jumătate din vehicule au defecțiuni tehnice
Jumătate din vehicule au defecțiuni tehnice

Jumătate din vehicule au defecțiuni tehnice

Numărul vehiculelor cu probleme tehnice şi care circulă pe şoselele din România s-a diminuat cu 3%, în primul semestru din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014, a comunicat astăzi Registrul Auto Român (RAR), care a organizat controale tematice în trafic, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2015.

Cu toate astea, numărul mașinilor care prezintă ptobleme este foarte mare. Potrivit sursei citate, în primele 6 luni ale acestui an, au fost verificate, la nivelul întregii ţări, 41.923 de vehicule, din acest total 53,63% prezentând diferite probleme tehnice sau legate de documente.

Astfel, 40,2% au fost considerate neconforme din punct de vedere al securităţii rutiere (funcţionare defectuoasă a instalaţiei electrice de iluminare şi semnalizare, defecţiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a şasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcţie sau în articulaţiile punţilor faţă şi spate).

De asemenea, 1,78% dintre vehicule au avut probleme legate de identificare (neconcordanţe între seria poansonată pe şasiu/caroserie şi cea din acte, schimbarea culorii autovehiculului sau a destinaţiei de utilizare), iar 3% au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecţiei tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false, lipsa actelor).

De asemenea, în urma analizei emisiilor poluante, la 10,46% dintre vehiculele oprite inspectorii RAR au constatat depăşirea nivelului maxim admis.

„Inspectorii RAR au descoperit şi 2.333 de autovehicule care prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecţiunilor periculoase constatate la sistemul de frânare şi la direcţie. În aceste situaţii, una dintre măsurile luate a fost reţinerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice la reprezentanţele Registrului Auto Român”, menţionează sursa citată.

Odată cu aceste controale, au fost aplicate 15.556 de amenzi şi reţinute 426 de permise de conducere.

Directorul general al RAR, George-Adrian Dincă, precizează că rezultatele controalelor derulate în trafic „nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni”.