Evenimentul Zilei > Actualitate > România 4 you. Județul pensiilor internaționale
România 4 you. Județul pensiilor internaționale

România 4 you. Județul pensiilor internaționale

În județ sunt, în total, 109.366 de pensionari, din care 7.744 sunt agricultori. Interesant este faptul că un număr destul de mare de pensii sunt de tip internațional.

Asta implică un volum mare de corespondență cu instituțiile de asigurări sociale din străinătate.

Cei mai mulți pensionari „străini”, în Germania

„La acest moment, Casa Județeană de Pensii (CJP) Arad asigură plata pentru un număr de 2.913 beneficiari de pensii comunitare, din care 2.244 sunt stabiliți în Germania, 312 în Ungaria și 124 în Austria.

În anul 2015, corespondența cu instituțiile de asigurări sociale din străinătate însumează un număr de 2.992 de formulare, cereri sau documente de pensii“, a precizat, pentru Evenimentul zilei, Angelica Mihail, director al Direcției de Comunicare și Relații Publice, de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). O altă caracteristică a județului Arad o reprezintă numărul mare de pensionari care continuă să muncească.


România 4 you. Finul lui Băsescu domină unul din cele mai bogate județe

România 4 you. Guvernul PSD a tăiat banii de centură


 

„Dezvoltarea economică susținută, înființarea a noi locuri de muncă și o rată a șomajului redusă permit persoanelor pensionate săși continue activitatea sau să fie reangajate. Astfel, în anul 2015, în Arad au fost înregistrare 1.792 de cereri de recalculare a drepturilor de pensie prin valorificarea perioadelor lucrate după pensionare“, a explicat Angelica Mihail.

Din totalul de pensionari din județ, 80.768 sunt retrași din activitate la limita de vârstă și 13.211 – cu diverse grade de invaliditate. De asemenea, pensii de urmaș primesc 12.061 de persoane.Rata șomajului, mică și constantă

La sfârşitul lunii august 2015, în evidenţele Agenției Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad figurau 5.264 de șomeri, din care 2.567 – femei.


România 4 you. Finul lui Băsescu domină unul din cele mai bogate județe

România 4 you. Guvernul PSD a tăiat banii de centură


„Stocul şomerilor a scăzut faţă de luna precedentă cu 11 persoane. Din total, doar 1.937 sunt indemnizaţi. Rata șomajului aferentă lunii august este de 2,42%, la fel ca luna precedentă“, a declarat Marinel Henteş, director executiv AJOFM Arad.

Prin Programul de ocupare a forţei de muncă, derulat în perioada ianuarie – august, la nivelul județului au fost încadrate pe piața muncii 3.130 persoane.

Aproape 10.000 de carduri de sănătate, neridicate

În județul Arad, 373.415 de persoane cotizează la bugetul asigurărilor de sănătate. Pentru 333.328 dintre ele au fost tipărite carduri de sănătate, iar din acestea, 206.413 sunt deja activate.La Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Arad au rămas neridicate un număr de 9.543 de carduri. „Pentru cardurile rămase nedistribuite nu sunt solicitări, ceea ce ne face să credem că aparțin, în mare parte, unor asigurați plecați la muncă în străinătate”, a declarat Vasile Ciurchea, președintele CNAS.

Potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică Arad, în județ funcți onează 7 spitale, din care 2 de acuți, 4 de cronici și unul de recuperare, care au, în total, 2.014 paturi și 2.331 de angajați.

Ar mai fi nevoie de 23 de medici cu specializările: ATI, medicină internă, medicină de urgență, pediatrie, neurologie, psihiatrie, balneofizioterapie și recuperare. (Dana Lascu)

Rezultate mai bune la Bac și Evaluarea Națională

Începutul anului școlar a adus în clasele școlilor, liceelor, grădinițelor și altor unități școlare circa 62.500 elevi, conform cifrelor Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Arad.

6 din 10 elevi au luat Bac-ul

82% din unitățile școlare arădene au autorizația sanitară valabilă sau urmează să o primească în scurt timp, procent în creștere comparativ cu 78%, anul trecut.

Cele 82 unități școlare din județ (18%) care funcționeazăfărăautorizație sanitară sunt din mediul rural și nu au suficiente cabine WC, le lipsesc fântânile cu apă cu jet ascendent, au pardoseli deteriorate în sălile de clase etc. Reprezentanții IȘJ Arad spun că în județ calitatea învățământului a crescut în ultimii ani. 189 elevi și 98 de profesori care i-au pregătit pentru concursurile și olimpiadele școlare au fost recompensați financiar. Numărul este în creștere comparativ cu anul trecut, când au fost premiați 115 elevi și 58 de dascăli.


România 4 you. Finul lui Băsescu domină unul din cele mai bogate județe

România 4 you. Guvernul PSD a tăiat banii de centură


Din totalul de 3.257 elevi care au susținut Evaluarea Națională, 2.476 au avut medii peste 5. La examenul de Bacalaureat, procentul de promovare a fost de 59,88%, sub media pe țară de 66,41%, cu 1.987 de liceeni promovați în vară. În 2014, a luat Bac-ul 51,82% dintre absolvenți. (Ana Bâtcă)