Județele hrănite de bugetul de stat

Județele hrănite de bugetul de stat

Investițiile publice au scăzut în primele patru luni ale anului la jumătate față de acum doi ani, în aceeași perioadă. Banii Puterii merg numai spre „baronii locali” - cheie, iar alte localități sunt condamnate la sărăcie.

Odată cu schimbarea culorii politice a Puterii, în 2012, s-a schimbat și clientela de partid și, implicit, modul în care s-au alocat banii pentru investiții spre județe, potrivit unui studiu realizat de Expert Forum. Anul 2012 este ultimul pentru care există raportări oficiale de la primării cu privire la sumele alocate, în prezent făcându-se centralizarea pentru 2013. Majoritatea județelor au primit fonduri mai puține în 2012 față de anul anterior, deoarece emblema guvernării USL a fost scăderea fondurilor pentru investiții.

Există însă și o mare excepție: Teleorman, județul condus de vicepremierul Liviu Dragnea, care s-a bucurat de o creștere cu aproape 130% a banilor alocați, de la 9 milioane de lei în 2011, la 21,7 milioane de lei în 2012. Și baronul PSD de Vrancea, Marian Oprișan, a beneficiat în 2012 de fonduri consistente.

Dezechilibrarea balanței Putere – Opoziție

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit datelor centralizate de sursa menționată, dacă în 2011 raportul Putere – Opoziție era destul de echilibrat în privința alocării de fonduri, odată cu venirea la conducere a USL balanța s-a înclinat dramatic spre Putere. Astfel, în 2011, 47% din banii alocați de către Guvern au mers spre primăriile controlate de oamenii puterii. În 2012, primăriile Puterii au primit însă 77% din fondurile totale, iar cele ale opoziției doar 23%.

În anii care au urmat, 2013 – 2014, au scăzut mult fondurile pentru autoritățile centrale. Asta deoarece măsurile sociale cu un impact serios în cheltuielile bugetare, cum a fost revenirea salariilor bugetarilor la nivelul din 2010 sau majorarea pensiilor, au condus Puterea în situația de a reduce investițiile. Conform analizei Expert Forum, în primele patru luni ale anului 2014 cheltuielile pentru investiții au reprezentat doar 0,9% din PIB, aproape jumătate față de 2012, când au fost 1,74% din PIB. În ultimii ani, s-a ajuns în situația să se finanțeze cu predilecție doar anumite primării din țară, de regulă cele care se află sub control PSD, în defavoarea celor controlate de alte partide din Coaliție.

Comunele, la mâna Puterii

Unele autorități locale, în special cele din comune, sunt ultra-dependente de fondurile „de la centru”. Mai puțin de un sfert din totalul primăriilor din România reușesc să își acopere cheltuielile salariale din veniturile din impozite. Pentru un sfert din comune, cheltuielile sunt aproape duble față de veniturile pe care le realizează. „Pretențiile de autonomie locală, acum sau peste zece ani, sunt o glumă. Singurul rost al existenței acestor comune, proiectate să fie în faliment tehnic, adică lipsite de resurse proprii și dependente de banii veniți de la județ, pare să fie conservarea bazei de clientelism politic în teritoriu”, scrie în raportul citat.