Evenimentul Zilei > Justitie > Judecătorul umbravă, propunere inedită: Cei care atacă Justiţia trebuie sancţionaţi contravenţional sau supendaţi din funcţii
Judecătorul umbravă, propunere inedită: Cei care atacă Justiţia trebuie sancţionaţi contravenţional sau supendaţi din funcţii

Judecătorul umbravă, propunere inedită: Cei care atacă Justiţia trebuie sancţionaţi contravenţional sau supendaţi din funcţii

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru CSM, consideră că este nevoie de un sistem de sancţionare concret, cu sancţiuni contravenţionale şi chiar suspendarea din funcţie, a acelor politicieni sau înalţi demnitari publici care atacă independenţa justiţiei.

În şedinţa CSM de marţi, Dumbravă i-a spus preşedintelui Klaus Iohannis că speră să-şi respecte promisiunile din campania electorală şi cele făcute magistraţilor, potrivit Agerpres.

"Veţi avea sprijinul CSM în tot ce intenţionaţi să faceţi în legătură cu Justiţia pentru că toate ideile pe care le-aţi exprimat sunt constructive. (…) România lucrului bine făcut trebuie să aibă ecou şi în Justiţie", a afirmat Horaţius Dumbravă.

El a subliniat câteva probleme cu care se confruntă sistemul judiciar şi care, potrivit lui, au nevoie de o rezolvare concretă, prima indicată fiind atacurile la adresa independenţei justiţiei.

"Ele au crescut în 2014, potrivit cifrelor oficiale, cu 30% cererile de apărare a independenţei justiţiei, ca şi sesizările din oficiu faţă de 2013, ceea ce spune foarte multe despre presiunile asupra cărora au fost supuşi procurorii şi judecătorii în anumite contexte în 2014. Este necesar şi vă solicit ferm sprijinul ca justiţia să aibă acele instrumente necesare să stopeze sau măcar să diminueze astfel de atacuri. Simplele comunicate de presă ale CSM nu ajută. Ele, sigur, pot fi sancţiuni morale (…) dar este nevoie să avem un sistem de sancţionare concret, de la sancţiuni contravenţionale, chiar interzicerea acelor politicieni sau înalţi demnitari publici care atacă independenţa justiţiei, iar hotărârile CSM rămân definitive, să fie suspendaţi din funcţii sau chiar să fie obligaţi să-şi dea demisia sau să fie demiţi din funcţie", a arătat Dumbravă.

O altă problemă indicată de Dumbravă se referă la procesele penale şi anchetele care nu au putut debuta şi nu şi-au putut continua cursul firesc fiind blocate în Parlament.

"Opoziţia dvs foarte clară pentru ca Parlamentul să revină asupra acestor hotărâri, mă refer la debutul urmăririi penale şi la continuarea urmăririi penale, ar fi mai mult decât util mai ales în contextul actual al MCV. Una dintre cele mai importante provocări cu care ne vom confrunta, mai ales la debutul anului 2016 şi pe întreg parcursul acestui an, este legată de numirile la cele mai înalte poziţii la nivelul sistemului de justiţie. Vă cer să denunţaţi, domnule preşedinte, practici oculte. Au fost acuze în mass-media că au existat astfel de practici, sper să nu fie adevărate, dar, în orice caz, pentru a evita astfel de situaţii, este nevoie de o modificare legislativă acum, în cursul anului 2015, pentru a transparentiza acest proces de selecţie de numire până la capăt a procurorului şef al DNA, DIICOT, Parchetului General şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", a mai spus Dumbravă.

De asemenea, el a menţionat că toţi factorii responsabili, într-un efort interinstituţional, trebuie să decupleze justiţia de la jocurile politice, de la influenţele politice, dar şi de la influenţele posibile ale serviciilor de informaţii.

"Aveţi un instrument prevăzut de lege care nu a fost aplicat din păcate de 10 ani (…), pe care vă rog să-l puneţi în practică, respectiv art. 7 din Legea 303/2004, care spune foarte clar că CSAT trebuie să facă verificări pentru fiecare procuror şi judecător dacă este sau nu este informator sau colaborator al serviciilor de informaţii", a explicat Dumbravă, adăugând că toate declaraţiile magistraţilor se află la CSM şi pot fi transmise CSAT.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: