Un magistrat de la Tribunalul București consideră că Dan Voiculescu trebuie cercetat, în continuare, sub control judiciar, în dosarul în care este acuzat că ar fi șantajat mai mulți oamenide afaceri. Grațiela Constantin arată că există probe suficiente potrivit cărora mogulul media, în special prin intermediul angajaților trustului, făcea presiuni asupra unor patroni pentru a vira bani către Intact Media. Dacă refuzau să plătească, oamenii de afaceri erau amenințați cu o serie de campanii media de discreditare. Magistratul mai remarcă faptul că Voiculescu nu a urmărit prin aceste presiuni informarea corectă a publicului ci obținerea de foloase necuvenite. ”(…) faptele pentru care inculpatul este cercetat, săvârșite în calitate de persoană publică, modalitatea în care au fost comise (constrângerea și amenințarea cu darea în vileag a unor fapte compromițătoare în scopul obținerii unor beneficii patrimoniale importante), au fost de natură să afecteze libertatea psihică a persoanei”, se arată în documentul instanței.

Publicitate cu forța

Mai mult, aceste campanii de discreditare afectează mediul de afaceri, precum şi „drepturile şi interesele cetăţenilor de a fi informaţi în mod corect”. Singurul scop urmărit de Voiculescu a fost „de a-i determina pe angajați să lanseze, să promoveze și să susțină campanii media pentru obținerea unor foloase necuvenite”, se mai arată în motivare. Judecătoarea mai consideră că Voiculescu trebuie urmărit îndeaproape deoarece acesta este în stare să-i influențeze pe denunțători și să-i determine pe angajații săi să continuie campaniiel de presă împotriva persoanelor care l-au denunțat pe mogul.

Motivarea este semnată de Grațiela Constantin, aceeași judecătoare care, în septembrie 2013, l-a condamnat la 5 ani închisoare în dosarul ICA. Dan Voiculescu este acuzat de șantaj după ce ar fi obținut peste 900.000 de euro de la afaceriștii Nicolae Palfi şi Octavian Creţu, acţionari la Romaqua, şi Nelu Iordache. Cel din urmă a fost, de altfel, audiat ieri la DNA în acest caz, el fiind cercetat în arest la domiciliu în alt dosar de corupție.