Într-un comunicat de presă, preşedintele PPE a spus: „Astfel de acţiuni afectează lupta anticorupţie în România şi buna funcţionare a justiţiei în ansamblu. Mai rău, reformele de succes ale României după aderarea la UE sunt în prezent puse în discuţie de actuala coaliţie de guvernare”, potrivit agerpres.ro

„Acţiunile PSD-ALDE în ceea ce priveşte sistemul judiciar sunt incompatibile cu principiile statului de drept, sunt incompatibile cu tratatele europene şi se opun în totalitate intereselor a milioane de români cinstiţi. Este de necrezut că o majoritate de guvernământ dintr-un stat membru al UE, care deţine Preşedinţia Consiliului UE, continuă să încalce, în mod frecvent, regulile şi normele europene. În timpul deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE, guvernul român ar fi trebuit să fie un model al respectării valorilor europene, dar, chiar din prima zi, nu a reuşit să o facă”, subliniază Daul.

Potrivit PPE, Guvernul Dăncilă trebuie să ia urgent măsurile necesare ăentru aplicarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, precum şi recomandările Comisiei Europene incluse în ultimul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

„Un sistem independent de justiţie nu este un lux şi nu este făcut pentru ca doar unii să beneficieze de acesta, este o necesitate pentru o democraţie cu adevărat funcţională ce trebuie să servească fiecărui român”, mai afirmă Daul.

În acest context, Joseph Daul îl felicită pe preşedintele Klaus Iohannis pentru iniţiativa de a organiza un referendum cu privire la evoluţia sistemului judiciar din România, „având în vedere situaţia gravă”.