Fost șef de la Pentagon: Biden să renunțe la controlul exclusiv al codurilor nucleare

Fost șef de la Pentagon: Biden să renunțe la controlul exclusiv al codurilor nucleare

Un fost de la Pentagon îi recomandă lui Joe Biden să renunţe la controlul exclusiv asupra codurilor nucleare.

William Perry, un fost secretar american al apărării, i-a recomandat viitorului preşedinte Joe Biden să renunţe la controlul exclusiv al codurilor nucleare. Acesta consideră că sistemul actual este „antidemocratic, depăşit, inutil şi extrem de periculos”, relatează AFP.

Într-un editorial publicat de cotidianul Politico, Perry - care a condus Pentagonul între 1994 şi 1997, în timpul mandatului preşedintelui Bill Clinton - a remarcat că Donald Trump, acuzat că a încurajat violenţele comise miercuri la Capitoliu, „încă are degetul pe butonul nuclear”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este timpul să li se retragă ”mingea de fotbal” nucleară acestui preşedinte. Dar şi tuturor preşedinţilor care îi vor succeda. Acest lucru nu mai este necesar. Însăşi existenţa sa reprezintă un pericol pentru securitatea noastră naţională”, a subliniat el.

Fostul șef de la Pentagon susține Joe Biden ar trebui să renunțe la controlul codurilor nucleare

Preşedintele SUA este însoţit în toate circumstanţele de către un consilier militar care transportă o servietă, supranumită ”mingea de fotbal” nucleară, care conţine toate elementele necesare unei lovituri nucleare.

William Perry a reamintit că, odată cu alegerea sa, preşedintele SUA ”obţine dreptul absolut de a lansa un război mondial”. „El nu are nevoie de încă o opinie. Secretarul apărării nu are un cuvânt de zis. Congresul nu joacă niciun rol”, a explicat el, scrie Agerpres.

Pelosi cere armatei americane să ia măsuri pentru ca Trump să nu declanşeze un atac nuclear

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, democrata Nancy Pelosi, a declarat vineri că a discutat cu principalii comandanţi ai armatei americane. Subiectul țintă a fost luarea unor măsuri de precauţie pentru ca preşedintele republican în exerciţiu, Donald Trump, să nu poată declanşa ostilităţi militare. Sau vreun atac nuclear în cele aproape două săptămâni care-i mai rămân din mandat, transmit Reuters şi AFP.

„Situaţia acestui preşedinte dezechilibrat nu poate fi mai periculoasă. Trebuie să facem tot ce putem pentru a proteja poporul american de atacurile sale necugetate asupra ţării noastre şi democraţiei noastre”, susţine Pelosi într-o scrisoare adresată congresmenilor.

„Am vorbit în această dimineaţă cu şeful Statului Major american Mark Milley. Am dezbătut precauţiile disponibile pentru a evita ca un preşedinte instabil să lanseze ostilităţi militare sau să acceadă la codurile de lansare şi să ordone o lovitură nucleară”, mai scrie ea în acel document.