Evenimentul ZileiInternationalCele mai periculoase focoase nucleare sunt gata de atac. Chiar e nevoie de ele?

Cele mai periculoase focoase nucleare sunt gata de atac. Chiar e nevoie de ele?

Cele mai periculoase focoase nucleare sunt gata de atac. Chiar e nevoie de ele?
Pentagonul și Departamentul Energiei au finalizat producția și dezvoltarea unui nou focos nuclear cu randament redus pentru racheta balistică nucleară Trident II D5.

Există însă multe argumente pro și contra privind astfel de arme letale, anunță publicația NationalInterest.

„Focoasele W76-2 au fost livrate Marinei. O modificare a W76-1, din care a rezultat W76-2 susține capacitatea de rachete balistice cu randament redus, lansate pe mare, scrie

Administrația Națională a Securității Nucleare a Departamentului Energiei în Planul de administrare și gestionare a stocurilor din 2021.

Administrația Trump a solicitat crearea de focoase reduse ca dimensiune ca parte a strategiei sale Nuclear Posture Review din 2018, iar focoasa nucleară W76-2, cu o încărcătură explozivă de 5 kilotone, a fost amplasată anul trectu la bordul submarinului USS Tennessee, care patrulează în Atlantic.

Noile focoase nucleare W76-2, în curs de dezvoltare de câțiva ani, sunt destinate să se potrivească și să descurajeze inițiativele rusești și chineze de a proiecta și desfășura arme nucleare tactice cu randament redus.

Dar unele voci din Congres și de la Pentagon nu-și ascund ezitarea în ceea ce privește dezvoltarea și desfășurarea armelor nucleare cu randament redus, argumentând că nu ar trebui considerate o opțiune. Prezența acestor tipuri de arme, consideră ei, ar face pur și simplu mai posibil războiul nuclear. Fostul secretar al Apărării, generalul Jim Mattis susține că armele nucleare cu randament redus nu vor scădea amenințarea unui război, ci ar creștre crește riscul.

Desigur, scrie publicația americană, sunt și voci care afirmă că posibilitatea, oricât de îndepărtată ar fi, a unui război nuclear limitat trebuie să fie complet eliminată ca opțiune. Un argument care, cu siguranță, nu va împiedica complet posibilitatea ca arme nucleare limitate să fie luate în considerare sau chiar construite de marile puteri. Mai mult, se anticipează că toate submarinele ameicane care au la bord rachete balistice vor fi înzestrate cu astfel de focoase.


Accesează: